Nederlandse feministe Aletta Jacobs geëerd met Google Doodle

Donderdag 9 februari ia het 163 jaar geleden dat Aletta Jacobs werd geboren, ‘de vrouw die Nederland vrouwvriendelijk maakte’. De Nederlandse arts en feministe wordt geëerd met een Google Doodle: een illustratie op de startpagina van Google, te zien in dertien landen, waaronder ons land. De verering heeft te maken met 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland.

Aletta Jacobs werd in 1854 in het Groningse Sappemeer geboren, werd in 1870 als eerste meisje toegelaten op de HBS (de voorloper van het VWO). Ze vroeg toestemming om academische lessen te volgen – in haar tijd nog verboden voor vrouwen – en in 1871 als eerste vrouwelijke student van ons land toegelaten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze haalde het staatsexamen, werd de eerste vrouwelijke arts van ons land en vestigde zich in Amsterdam. Ze hield gratis spreekuren voor vrouwen en gaf ze voorbehoedsmiddelen. Met Wilhelmina Drucker richtte ze in 1894 de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht op. In 1919 werd dat in ons land ingevoerd en drie jaar later konden alle Nederlandse vrouwen naar de stembus.

Lees ook:Coming Out Dag 2013
Lees ook:Aletta lanceert Seksualiteitsjaar
Lees ook:Nederlandse couturier Edgar Vos overleden
Lees ook:Google viert Gay Prides discreet mee
Lees ook:Vrouwen aan de macht in Israël

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>