Protestantse Kerk Nederland wil ‘homohuwelijk’ weer op de agenda

@Erik Feenstra

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zet het ‘homohuwelijk’ weer op de agenda. Dat schrijft dagblad Trouw. Het bleek dat de synode (het landelijk bestuur van de kerk) het tijdens haar halfjaarlijkse vergadering tijd daarvoor vindt . De Protestantse kerk is met bijna 2 miljoen kerkleden de grootste in Nederland en ontstond in 2004 na een fusie van de Nederlands Hervormde Kerk, de Gereformeerde kerken en de Evangelisch-Lutherse Kerk.

In de aanloop naar die fusie werd jarenlang gedebatteerd over het huwelijk. PKN-kerken kunnen heterohuwelijken inzegenen en ook ‘andersoortige verbintenissen’ kunnen worden gezegend. Over het ‘homohuwelijk’ wordt nergens gerept en het voorvoegsel ‘in’ ontbreekt, wat iets als een statusverschil kan impliceren, al is dat niet helemaal duidelijk, aldus Trouw. Een deel va nde synode zou dat verschil willen opheffen. In veel PKN-kerken worden ‘homohuwelijken’ al gezegend., aldus Trouw.

Lees ook:Schotse Episcopale Kerk keurt homohuwelijk goed
Lees ook:Nieuwe site homo’s in de kerk
Lees ook:LKP teleurgesteld over uitslag synode
Lees ook:Verdeeldheid binnen Anglicaanse kerk om ‘homohuwelijk’
Lees ook:Ook seksueel misbruik binnen protestante kerk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>