Obama wil Stonewall Inn New York uitroepen tot nationaal monument

De Amerikaanse president Obama wil de Stonewall Inn in New York Uitroepen tot nationaal monument. Vanuit dit roemruchte gaycafé braken op 28 juni 1969 de Stonewall rellen uit. Cafébezoekers waren de eeuwige razzia’s en treiterijen van de New Yorkse politie beu en sloegen er voor het eerst terug.

De rellen duurden zes dagen en gingen de geschiedenis in als de allereerste gaypride ter wereld ooit. ’De LHBT-beweging voor gelijke rechten begon bij Stonewall en maakt deel uit van de Amerikaanse geschiedenis’, aldus initiatiefnemers van het plan. Op 9 mei wordt erover vergaderd. Obama noemde de Stonewall rellen al eerder: tijdens zijn inauguratie-rede. Het streven is om het gaycafé (en een parkje voor de deur) nog voor de New York Gay Pride op 28 juni tot monument te verheffen: het wordt dan het eerste roze Amerikaanse nationale monument.

Lees ook:Obama roept homobar Stonewall Inn uit tot nationaal monument
Lees ook:Obama roept juni uit tot landelijke roze maand
Lees ook:Obama schrijft geschiedenis met noemen homorechten
Lees ook:Obama organiseert Gay Pride receptie op Witte Huis
Lees ook:Obama noemt voor het eerst LBT’s in zijn State of the Union

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>