Wat is de toekomst van de Gay Pride?

Wat is de toekomst van de Gay Pride? Daarover laat Siep de Haan op vrijdagavond 2 oktober zijn licht schijnen in Het Open Huis aan het Bilderdijkpark 12A, waar de leden van Zocieteit bijeenkomen. De oprichter van de Amsterdamse Gay Pride komt vertellen over verleden en toekomst van de Amsterdam Pride. Hij stond aan de wieg van het feest dat in enkele jaren uitgroeide tot een mega-spektakel en vaak voor tumult zorgde.

Inmiddels nemen ministers en BN-ers deel aan het hoogtepunt van de Pride: namelijk de Canal Parade. Het festival is een pleidooi voor de emancipatie van de LHBT-gemeenschappen in ons land. In het begin was helemaal niet voorzien dat het zo’n groot succes zou worden. De bonte stoet van boten vaart iedere eerste zaterdag vanaf het Westerdok via de Prinsengracht naar het Oosterdok. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers op dit evenement af waardoor het een van de drukst bezochte publieksevenementen van Nederland is geworden. ‘Bij de eerste botenparade met uitbundig versierde dekschuiten in 1996 deden 45 boten mee en hadden we 20.000 bezoekers’, vertelt De Haan.

Dit jubileumjaar deden veel boten mee die aandacht vroegen voor de situatie van homoseksuelen onder vluchtelingen en daklozen. De keuze voor dit uiterst actuele thema kon op veel bijval rekenen. Met bijna 1 miljoen bezoekers dit jaar brak het alle records. In de afgelopen jaren kreeg de organisatie kritiek te horen dat het soms te pikant zou zijn en geen toegevoegde waarde meer zou hebben. Is dit ook zo? Siep de Haan zal er vanaf 20.30 uur zijn licht over laten schijnen. Bezoekers zijn vrijdagavond 2 oktober van harte welkom vanaf 20 uur in Het Open Huis aan het Bilderdijkpark 12A waar de leden van de Zocieteit (Vereniging van gay mannen) elke week bij elkaar komen.

Lees ook:Siep de Haan ambassadeur Gay Pride
Lees ook:Vereniging Zóciëteit: muziek op vrijdagavond 19 augustus
Lees ook:Gay Pride feesten in Amsterdam
Lees ook:COC vindt Gay Pride wel degelijk emanciperend
Lees ook:Roze Stadsdorp Amsterdam organiseert Roze Dans Xpress

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>