Opening tentoonstelling ‘Gijsen, flikker op!’ in Maastricht

@Erik Feenstra

In het kader van ‘Maastricht Colours You’ organiseert Centre Céramique een tentoonstelling, ‘Gijsen, flikker op!‘, die het ontstaan van Roze zaterdag toelicht. In 1979 jaagt bisschop Joannes Gijsen heel progressief Nederland de stuipen op het lijf – en veel katholieken de kerk uit – met zijn oerconservatieve en bijna dogmatische uitspraken over het ‘echte’ katholieke geloof. Dominee Gremdaat (Paul Haenen) opent zondag 15 maart de tentoonstelling om 14.30 uur (bron: persbericht).

Op 20 juni 2015 komt Roze Zaterdag voor de vierde keer naar Limburg: Maastricht Colours You. Centre Céramique presenteert tot en met 21 juni een tentoonstelling over het ontstaan van Roze Zaterdag en de homo-emancipatie in (het katholieke) Limburg, met verhalen over de homobeweging en emancipatie toen en nu. Er zijn filmverslagen te zien, een L1-documentaire, foto’s uit privé-archieven, interviews, verhalen van persoonlijk betrokkenen en originele steunbetuigingen van BN’ers en politici. Opmerkelijk is een foto van een homofiele demonstrant die cynisch in de camera kijkt en een bord omhooghoudt met de tekst: ‘Gijsen moet blijven!’ Zonder de conservatieve bisschop was er dat jaar geen eerste Roze Zaterdag in Limburg geweest, die uiteindelijk mede aan de basis heeft gestaan aan de emancipatie van homoseksuelen in Nederland.

Fotograaf Michel Vanderhoven maakte in opdracht van Centre Céramique een aantal portretten van de initiators van Roze Zaterdag. Dominee Gremdaat (Paul Haenen) komt preken en opent de tentoonstelling. Andere sprekers zijn: Peter van Loon (directeur Anti Discriminatie Voorziening Limburg en initiator van de tentoonstelling) en Marianne Smitsmans (wethouder maatschappelijke zorg en volksgezondheid van Roermond, de stad waar Roze Zaterdag begon). Tejo Verstappen (zanger) en Johan de Haan (pianist) vertolken nummers van Robert Long.

Lees ook:Tentoonstelling ‘Gijsen, Flikker op!’ in Centre Céramique Maastricht
Lees ook:Zondag 4 Januari opening Roze Stad Maastricht 2015
Lees ook:Maastricht Colours You vanaf 13 juni
Lees ook:Paul Haenen krijgt lintje
Lees ook:Expositie ‘Gijsen, flikker op!’ opent donderdag 16 juni in de OBA

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>