Tentoonstelling ‘Gijsen, Flikker op!’ in Centre Céramique Maastricht

@Erik Feenstra

Zondag 15 maart opent in het Centre Céramique in Maastricht de tentoonstelling ‘Gijsen, flikker op!‘ Maastricht is dit jaar Roze Stad, met als hoogtepunt Roze Zaterdag op 20 juni, dat dit jaar voor de vierde keer in Limburg wordt gehouden. In het kader van Maastricht Colours You laat het Centre Céramique de ontstaansgeschiedenis en het verloop door de jaren heen van Roze Zaterdag zien.

In 1979 jaagt bisschop Gijsen progressief Nederland tegen zich in het harnas (en veel katholieken de kerk uit) met zijn aartsconservatieve uitspraken over het ‘ware’ katholieke geloof. Hij is tegen homoseksualiteit, de pil, abortus, echtscheiding en vóór het gezin. Op zaterdag voor Pasen 1979 komen meer dan vierduizend mensen – homo’s, progressieve katholieken, priesters en geestelijken – naar de bisschopsstad Roermond. Ze demonstreren met spandoeken als ‘Gijsen, flikker op!’ en ‘Gijsen heeft de pik op ons’.

Ongewild stond de conservatieve Gijsen aan de wieg van Roze Zaterdag. Na Witte Donderdag en Goede Vrijdag was Roze Zaterdag geboren, dat mede aan de basis stond van de emancipatie van homoseksuelen in Nederland. De tentoonstelling vertelt verhalen over de homobeweging en emancipatie toen en nu, met foto’s, filmverslagen, interviews, verhalen van betrokkenen en originele steunbetuigingen van BN’ers en politici. De expositie is te zien tot en met 21 juni – de dag na Roze Zaterdag in Maastricht. De toegang is gratis.

Lees ook:Opening tentoonstelling ‘Gijsen, flikker op!’ in Maastricht
Lees ook:Expositie ‘Gijsen, flikker op!’ opent donderdag 16 juni in de OBA
Lees ook:Maastricht Colours You vanaf 13 juni
Lees ook:Zondag 4 Januari opening Roze Stad Maastricht 2015
Lees ook:Maastricht is Roze Stad 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>