Wie ontwerpt de grafsteen voor Aaicha Bergamin?

Aaicha Bergamin, 82 jaar en transgender van het allereerste uur (video-impressie: klik hier), werd op 10 juni 2014 van gemeentewege begraven op St. Barbara in Amsterdam, Westerpark. In een algemeen, anoniem graf, met slechts een nummer – omdat er geen geld was. Tijdens de Gay Pride 2014 startte een crowdfundingsactie om alsnog een gedenkteken op te richten voor deze bijzondere vrouw wier bonte leven van groot belang is geweest voor de transgender-emancipatie: www.facebook.com/aaichabergamin. Dit heeft gewerkt. Er is een fantastisch geldbedrag gedoneerd om Aaicha Bergamin een mooie grafsteen te geven. Maar hoe gaat die steen eruitzien? (bron: persbericht)

Hierbij roepen de initiatiefnemers van de grafsteen kunstenaars, vormgevers en designers, professioneel of amateur, op om voor Aaicha Bergamin het monument te ontwerpen dat ze verdient. Er zijn een paar voorwaarden:

- Op dit algemeen graf mag alleen een liggende tegel komen. De maatvoering is precies: 0.54 m (lengte) x 0.65 m (breedte) x 0.05 m (dikte). De dikte is minimaal 0.05 en max. 0.08 m. Er mag wel reliëf in, maar niet iets wat hoger is dan 8 cm. De materiaalkeuze is vrij.
- Er moet MINIMAAL deze tekst op komen te staan: ‘AAICHA BERGAMIN. 7 januari 1932 – 31 mei 2014′
- Voorzie je ontwerp van een begroting en een uitgewerkt plan hoe het gerealiseerd kan worden. Na aftrek van algemene kosten (als bijvoorbeeld vergunningsrecht) is het MAXIMALE budget voor de steen 1750 euro (inclusief btw).
- Stuur je ontwerp voor 31 januari 2015 naar [email protected]

De jury beslist uiteindelijk welk ontwerp wordt gerealiseerd. Juryleden: Alex Bakker (transgenderhistoricus), Dolly Bellefleur (alter ego van Ruud Douma), Karin Daan (ontwerper Homomonument), Hans Goedkoop (presentator Andere Tijden), Mieke Mannens (buurvrouw), Thomas Steensma (genderpsycholoog). De steen zal worden geplaatst op 31 mei 2015. Dan is het precies een jaar geleden dat Aaicha Bergamin overleed. Laten we haar dan de begrafenis geven die ze een jaar eerder niet gekregen heeft…

Lees ook:Alsnog grafsteen voor transgenderpionier Aaicha
Lees ook:Crowdfundingactie grafsteen Aaicha Bergamin
Lees ook:Transgender-pionier Aaicha Bergamin overleden
Lees ook:Dolly Bellefleur lanceert eigen strip
Lees ook:Laatste rustplaats George Michael nu zichtbaar: hekken rond graf verwijderd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>