Homohuwelijk in Noorwegen een feit

Vanaf 1 januari 2009 mogen paren van hetzelfde geslacht nu ook in Noorwegen met elkaar trouwen: het is het zesde land dat het huwelijk openstelde niet meer uitsluitend voor man & vrouw reserveert. Noorwegen was in 1993 een van de eerste landen, waar geregistreerd partnerschap werd ingevoerd voor paren van hetzelfde geslacht, dat ze bijna dezelfde rechten gaf als gehuwden.

Veel opzien baarde het eerste gesloten huwelijk in het stadhuis van Oslo dan ook niet. Hoe dan ook: opnieuw een land ‘erbij’. De nieuwe Noorse huwelijkswetgeving is ‘gender neutraal’. Paren kunnen hun partnerschapregistratie vrij simpel laten omzetten in een huwelijk. De lesbische tweede moeder krijgt automatisch juridisch ouderschap over het kind van haar vrouw, als dat via kunstmatig is gebeurd.

Lees ook:Homohuwelijk nu ook in Noorwegen
Lees ook:Noorwegen: homokoppels kunnen nu ook trouwen in de kerk
Lees ook:Noorwegen gaat huwelijk openstellen
Lees ook:Denemarken krijgt homohuwelijk
Lees ook:Church of Norway staat homohuwelijken toe

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Homohuwelijk in Noorwegen een feit

  1. Pingback: Homohuwelijk eerdaags ook in Zweden | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>