Homo’s kunnen Moskou beter mijden

Opnieuw verbood de homofobe burgemeester van Moskou een gay pride in de hoofdstad van Rusland. De burgemeester noemde de demonstratie voor homorechten al eens ‘satanisch’. Naast zijn ‘nee’ waren de bedreigingen vanuit de orthodoxe kerk en ultrarechtse groeperingen niet van de lucht. Een aantal homoactivisten houdt echter voet bij stuk en wil de komende weken een aantal evenementen houden. De Moskou Pride was eerder al verboden in 2006 en 2007. Vorig jaar werd zonder daarvoor toestemming te vragen op 27 mei een optocht gehouden, om te herdenken dat rond die dag 15 jaar gleden homoseksualiteit uit het strafrecht werd gehaald.

Ultrarechtse nationalisten verstoorden die mars door eieren te gooien en op de vuist te gaan met homo’s. Prominente slachtoffers waren toen de Britse homoactivist Peter Tatchell en zanger Richard Fairbrass van de groep Right Said Fred. Toen de Russische president Putin in februari gevraagd werd wat hij ervan vond dat de burgemeester van Moskou homodemonstraties in de hoofdstad verbiedt, antwoordde Putin dat hij ‘normaliter geen commentaar geeft op wat regionale hoofden zeggen: ‘Ik denk dat het mij niet aangaat.’ Slechts 14% van de Russen is voorstander van een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Lees ook:Moskou Pride kan beter in Duitsland plaatsvinden
Lees ook:Minister Bussemaker spreekt homo’s bij bezoek aan Rusland
Lees ook:Politie arresteert 14 homoactivisten in Sint Petersburg
Lees ook:Homo-activisten opgepakt in Moskou
Lees ook:Right Said Fred terug van weggeweest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>