Iranese politie arresteert en foltert willekeurig

De autoriteiten in Iran blijven doorgaan met hun klopjachten op homo’s en ‘ander immoreel tuig’. In februari viel de politie een woning in de Iraanse stad Esfahan binnen en arresteerde 30 mannen. De mannen werden beschuldigd van homoseksueel gedrag, alcohol dronken en andere zogenaamde morele misdaden. Volgens de mensenrechtenorganisatie ‘Human Rights Watch’ worden ze nog steeds vastgehouden, zonder enige vorm van aanklacht en zonder advocaat. De politie zou ze hebben onderworpen aan een forensisch lichamelijk onderzoek om te kijken of ze homoseksuele contacten hadden. Human Rights Watch eist onmiddellijke vrijlating van de mannen. In Iran staat de doodstraf op homoseksueel contact.

In mei 2007 viel de politie in Esfahan ook al een woning binnen en arresteerde 87 personen. Daar zaten vier vrouwen bij en tenminste acht personen die kleding van de andere sekse zouden hebben gedragen. Slachtoffers vertelden Human Rights Watch dat de politie op straat ze de bovenkleren van het lijf rukten en tot bloedens toe sloeg. In juni veroordeelde de rechter van de stad ze allemaal tot 80 stokslagen en een geldboete. De uitspraak is nog niet uitgevoerd. Volgens Human Rights Watch verstoorde de politie ook in december 2007 een privé-feestje en arresteerde 16 man: zij moesten lijfelijk onderzoek ondergaan. ‘In Iran kan de spion aan het slaapkamerraam of de klop op de deur de dreiging van doodstraf betekenen’, zegt Joe Stork van Human Rights Watch, ‘Privacy, zonder willekeurige arrestaties en foltering zijn mensenrechten. Politie en rechters moeten dat respecteren.’

Lees ook:Homo’s hebben geen leven in Iran
Lees ook:Opnieuw homo’s opgehangen in Iran
Lees ook:Honderden Irakese homo’s gemarteld en vermoord
Lees ook:COC: ‘Geef LHBT’s uit Iran de hoogste asielstatus’
Lees ook:Egypte ketent homo’s 23 uur per dag vast

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Iranese politie arresteert en foltert willekeurig

  1. Pingback: Doodstraf voor kinderen moet verboden worden | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>