Plotselinge vertrek COC voorzitter roept vragen op


Volkomen onverwacht kondigde Frank van Dalen aan dat hij opstapt als voorzitter van het COC. Hij zegt ‘alle doelen met de landelijke homo-emancipatiebeweging te hebben bereikt’ en ‘kan nu met een gerust hart het stokje overdragen’. Hij blijft aan tot een vervanger is gevonden. Het moment van zijn vertrek is opmerkelijk: niet lang geleden was hij zo goed als unaniem herkozen voor een nieuwe periode. Er doen al een tijd een aantal geruchten de ronde, die zorgen voor een sfeer van geheimzinnigheid rond dit plotselinge vertrek.

COC Nederland heeft in drie jaar voorzitterschap van Van Dalen een giga schuld opgebouwd. De vorige directeur Liane Wubbels moest in 2004 van het toenmalige bestuur vertrekken, omdat zij gezorgd zou hebben voor een ‘papieren failliet’ van een ton. Dat bleek niet zo te zijn: dat jaar werd zelfs met een bescheiden plus afgesloten. De rechter stelde Wubbels in het gelijk; daarop stuurde de federatie van verenigingen zowel het bestuur als Wubbels naar huis. De laatste overigens met een forse zak met duiten.

De laatste drie jaren was in jaarverslagen sprake van een oplopend tekort: een ton, twee, later drie ton. Máár, zó stond er steevast bij: ‘De liquide middelen (dus COC Nederland) stonden er goed voor.’ Vlak voor de vorige Algemene Vergadering stapte de penningmeester ‘om persoonlijke redenen’ op. Kort daarna bleek de roodstand zo nijpend te zijn, dat het hele COC opgelucht ademhaalde, toen Plasterk de organisatie een structurele subsidie tot 2011 toezegde. De laatste tijd deed een anonieme mail de ronde van een moeder van een minderjarige jongen, die volgens haar het genoegen met Van Dalen zou hebben gehad. Ook ik kreeg die mail onder ogen, maar hield me afzijdig: wat moet je met dergelijke anonieme aantijgingen? De mail, de centenkwestie en het plotselinge bericht van opstappen zorgen op zijn zachtst gezegd voor een sfeer van geheimzinnigheid.

Lees ook:Rond COC hangt geheimzinnige sfeer
Lees ook:Berooid COC wil kroonjuweel verkopen
Lees ook:Homo’s haten voetbal. Is dat zo?
Lees ook:COC Breda blijft bestaan
Lees ook:Het blijft geheimzinnig rond het COC

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Plotselinge vertrek COC voorzitter roept vragen op

  1. Pingback: ProGay wil Roze Kerst in Amsterdam | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>