Adèle Bloemendaal is overleden

Een van Nederlands grootste cabaretières, Adèle Bloemendaal, is zaterdagmiddag overleden. Ze werd 84 jaar. Ze overleed in haar woonplaats Amsterdam. Bloemendaal geldt als de grand-old lady van de Nederlandse komedie.  In homokringen was ze geliefd en een graag geziene gast. Ik herinner me een LL-Party (de roemruchte leerfeesten in de jaren ’80 in Amsterdam) waar ze tussen de leernichten op het biljart live stond te zingen (fragment: klik hier).

Ze werd in 1933 in Amsterdam geboren, trouwde op haar 21ste met een ingenieur die Bloemendaal heet en na de scheiding bleef ze zijn achternaam gebruiken. Ze trouwde daarna met danser/acteur Donald Jones, maar dat huwelijk liep stuk na de geboorte van zoon John. Van 1958 speelde ze bij meerdere toneelgezelschappen, bij cabaret Lurelei en de cabaretgroepen van Sito Hoving en Jaap van der Merwe. In de jaren ’60 en ’70 ging ze op ‘de volkse toer’, met carnavalshits en rollen in onder meer ”t Schaap met de vijf Pooten’, ‘Citroentje met Suiker’, ‘De Brekers’ en ‘Het zonnetje in huis’.  Ze acteerde in films en tv-reclames (menigeen zal vooral die van Bros nog herinneren).

In de jaren ’80 kwam ze met een aantal succesvolle soloprogramma’s, waarvoor ze de beste tekstschrijvers, muzikanten, choreografen (Hands van manen!) en mode-ontwerpers in de arm nam. In 1999 werd Adèle voor de eerste keer getroffen door een beroerte, een jaar later door een licht herseninfarct, waardoor ze tijdelijk haar spraak kwijt was. Daarna besloot ze niet meer op te treden. De laatste keer was in 2006: een gastrolletje in de remake van ”t Schaap met de 5 Pooten’. In 2014 werd ze opnieuw door een zware beroerte getroffen. De laatste weken zou het snel bergafwaarts zijn gegaan. Haar laatste jaren werd ze verpleegd in een verzorgingshuis aan de Amsterdamse Nieuwmarkt. Over het afscheid is nog niets bekend.

Lees ook:Tv-tip: Opium brengt portret van Adèle Bloemendaal
Lees ook:Tv-tip: Adèle Bloemendaal bij Opium
Lees ook:Rugbyspeler ontwaakt als homo na ongeluk
Lees ook:Homo’s kijken meer porno tijdens WK-voetbal
Lees ook:Sandra Reemer (‘Kroepoekje’) is overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>