Pop-idool en homo-icoon Freddie Mercury overleed 23 jaar geleden

Op maandag 24 november is het 23 jaar geleden dat Freddie Mercury stierf aan de gevolgen van aids. Hoewel niet openlijk homo, groeide hij uit tot homo-icoon. Als leadzanger van Queen ging hij als één van de beste rockzangers ooit de geschiedenis in. De hit ‘Bohemian Rhapsody’ uit 1975 staat vrijwel ieder jaar nummer één op de ‘Top 2000 Aller Tijden’. Woensdag 26 november draait in dertien Pathé bioscopen in het land Queen Rock Montreal 1981, het legendarische concert van de rockband.

Freddie Mercury werd op 5 september 1946 als Farrokh Bulsara geboren in Zanzibar. Het jaar erop verhuisde zijn familie naar India. Daar zat hij in de buurt van Bombay op een Engels internaat. In 1963 verhuisde het gezin naar Engeland. Hij studeerde in 1969 af in grafiek en design aan het Ealing College. In datzelfde jaar sloot hij zich aan bij een band: IBEX. Begin jaren zeventig veranderde hij zijn naam in Freddie Mercury. Hij maakte deel uit van Smile, de voorloper van rockband Queen. In 1974 had Queen een eerste hit met ‘Killer Queen’.

Hun grootste hit kwam het jaar daarop uit: ‘Bohemian Rhapsody’. Radiostations waren huiverig om dit nummer te draaien, omdat het veel langer duurde dat de toen gangbare lengte van drie minuten-en-nog-wat. Het succes werd vergroot door de videoclip: de eerste geslaagde in de popgeschiedenis. Queen ging er prat op geen synthesizer te gebruiken: dat was toen een nieuw instrument waarmee je werd doodgegooid in de popmuziek. In de tachtiger jaren leek het gedaan met de populariteit van Queen, omdat de groep funk –en dansmuziek in plaats van rock maakte. ‘Under Pressure’ met David Bowie stamt uit die tijd. In 1985 was de groep, met Mercury als flitsende leadzanger, hét grootste succes van ‘Life Aid’ in Wembly, ten behoeve van Afrika, dat over de hele wereld werd uitgezonden.

In 1987 doken de eerste geruchten op over de gezondheid van Mercury. De bandleden gingen ieder hun eigen weg. Mercury bracht een soloalbum uit, met ‘Great Pretender’ en met de Spaanse operadiva Monserrat Cabbalé ‘Barcelona’. In 1989 kwam de groep weer bij elkaar in de studio en maakte het album ‘The Miracle’ met onder andere ‘I want it All’. Queen trad nooit meer in het openbaar op. In 1991 kwam hun meest succesvolle album ‘Innuendo’ uit. Geruchten over de gezondheid van Mercury werden alsmaar sterker: óf hij was helemaal niet te zien in videoclips en als hij dat wel was, viel op hoe sterk hij was vermagerd. Op 23 november, één dag voor zijn dood, kwam een officieel persbericht uit: Mercury had aids.

Lees ook:Freddie Mercury overleed 24 jaar geleden
Lees ook:Freddy Mercury overleed 25 jaar geleden
Lees ook:Freddie Mercury: pop –en homo icoon
Lees ook:Queen Rock Montreal 1981 bij Pathé
Lees ook:Gelredome Arnhem – The Queen Experience

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>