Boekpresentatie van Zwijgplicht | zondag 19 november vanaf 14:00 uur

In de historische familieroman Zwijgplicht beschrijft Theo Stokkink de gevolgen die artikel 248bis heeft gehad voor homoseksuelen. In  het bijzonder van een kandidaat-notaris die leefde aan het begin van de vorige eeuw.

PROGRAMMA 19 NOVEMBER 

De auteur zal een aantal fragmenten voorlezen waarna een forum met o.a. Gert Hekma, Coos Huijsen, Anna Tijsseling en John Welbergen onder leiding van Jaap van Straaten zal discussiëren.

Tijd: 14:00 uur
Plaats: 7e etage van de Centrale OBA (Theater van ‘t Woord), Oosterdokskade 143 – 1011 DL Amsterdam

Toegang is vrij. Vooraf aanmelden is noodzakelijk:
e-mailadres: [email protected]

Voor de roman, die is gebaseerd op feiten en personen die in werkelijkheid hebben bestaan, heeft de auteur onder andere de archieven van IHLIA en De Stichting tot bevordering der Notariële Wetenschap geraadpleegd. Met als resultaat een intrigerend, spannend en meeslepend verhaal.

Synopsis
Op een vluchtelingenboot van Antwerpen naar Rotterdam raakt aan het begin van de Grote Oorlog (1914-1918) een Vlaamse baby zoek. In de complete chaos die in de vluchtelingenopvang ontstaat weet een notaris in een opvangcentrum in Amsterdam de dan amper drie weken oude baby te reserveren voor adoptie voor zijn kandidaat-notaris.

Het meisje groeit op en krijgt in de loop van de jaren steeds meer twijfels over haar ouders. Vragen daarover stuiten op een zwijgplicht die de kandidaat-notaris zijn familie heeft opgelegd. Intussen is ook de Belgische familie op zoek naar de verloren baby.

Over artikel 248bis
Artikel 248bis van het Nederlandse Wetboek van Strafrecht werd in 1911 als onderdeel van de Zedelijkheidswet ingevoerd en kwam pas in 1971 te vervallen. Het luidde: De meerderjarige, die met een minderjarige van hetzelfde geslacht wiens minderjarigheid hij kent of redelijkerwijs moet vermoeden, ontucht pleegt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar. De toenmalige grens voor meerderjarigheid van homoseksuelen was 21 jaar, terwijl de minimumleeftijd voor heteroseksuele contacten 16 jaar was. Tegen het discriminerende artikel werd alom geprotesteerd. In totaal zijn ongeveer 5000 homoseksuelen vervolgd op basis van dit artikel.

Meer informatie over 248bis vind je in de brochure Bewaar mij voor de waanzin van het recht die naar aanleiding van de gelijknamige expositie in 2011 bij IHLIA is verschenen en eind 2013 in reprise ging.

Over Theo Stokkink
Theo Stokkink (1941) was dertig jaar programmamaker bij de Nederlandse publieke omroep. In die periode heeft hij een groot aantal radio- en tv-programma’s, zeer uiteenlopend van vorm, karakter en onderwerp, ontwikkeld en gepresenteerd.
Daarna trainde hij ruim tien jaar lang programmamakers van publieke en commerciële radio- en tv-zenders in een groot aantal Aziatische en Afrikaanse (ontwikkelings)landen. Hij heeft elf non-fictieboeken gepubliceerd, waarvan vijf programma gerelateerde. Daarnaast schreef hij twee romans en een verhalenbundel.

Samenwerking
De Stichting tot bevordering der Notariële Wetenschap, Het Jacob Israël de Haan Genootschap, De Mosselezing (UvA), Het Blauwe Fonds en Uitgeverij In de Knipscheer.

Lees ook:IHLIA zoekt drie nieuwe bestuursleden
Lees ook:Meer Dan Gewenst organiseert bijeenkomst voor wensvaders
Lees ook:Mosse Lezingen najaar 2011
Lees ook:Mosse lezing Joke Swiebel over einde artikel 248bis
Lees ook:Haagse homogeschiedenis: 100 jaar na 248bis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>