Songfestival focust eindelijk weer op het liedje, niet op toeters en bellen eromheen

Het Eurovisie Songfestival lijkt eindelijk terug te keren naar waar het ooit om draaide: het liedje en niet de toeters en bellen eromheen. Niet de outfit, windmachines, gelikte acts, buitenissige staging, niet zingen-om-het-hardst (of om het valst …): de schoonheid van de muziek telt weer mee! Portugal won er met 758 punten overtuigend mee, en terecht.

Het is voor het eerst dat Portugal – dat vorig jaar wegens geldgebrek afhaakte – het festival wint. De ingetogen Portugese Fadozanger Salvador Sobral zei in zijn overwinningsspeech: ‘We leven in een wereld van fastfood-muziek, dit kan muziek veranderen.’  In een shabby outfit, op een rond podiumpje midden tussen het publiek, zong hij zonder enige opsmuk, met slechts een piano en een viool als begeleiding, in zijn eigen taal Amar pelos dois. Niemand verstond de tekst, maar bijna niemand hield de ogen droog.

‘Muziek is geen vuurwerk, je moet echt iets kunnen vertellen’, zei Sobral. Hij pleitte voor meer gevoelige muziek. Songfestival-diehard Cornald Maas voorspelde dat dit wel eens de aanzet kan zijn voor meer inzendingen die zich louter op de muziek focussen: de stijl van een winnaar wordt in de daaropvolgende jaren door andere landen nogal eens nagebootst.

Lees ook:Trijntje ‘wint’ Barbara Dex Award
Lees ook:Zóciëteit Amsterdam: zaterdagavond 19 maart en Goede Vrijdag 25 maart
Lees ook:Oost-Europese bling-bling mama
Lees ook:Hoosbui verpest vrolijke Canal Parade
Lees ook:Dag van de Romantische Muziek in het Park Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>