Britse acteur John Hurt (77) overleden

De Britse acteerlegende John Hurt is vrijdag overleden op 77-jarige leeftijd. Uit zijn imposante oeuvre zullen ter zeker drie de geschiedenis ingaan: in The Elephant Man (1980) waarin hij een misvormde man en circusattractie speelde die zijn hele leven werd uitgelachen. In kwam de film 1984 uit, een inktzwarte kijk in de toekomst naar het beroemde boek van George Orwell (trailer: klik hier). Zijn grote doorbraak beleefde hij in 1966 als een flamboyante homoseksuele icoon in The Naked Civil Servant, in een tijd waar homoseksualiteit in het Britse rijk nog verboden was (impressie: klik hier).

 Vriend en vijand voorspelden dat hij daarna nooit meer rollen zou krijgen, maar het tegendeel bleek waar: hij kreeg juist meer bijzondere rollen aangebonden, waar andere acteurs zich niet aan leken te wagen, zoals de heroïneverslaafde in Midnight Express (1978, goed voor een Golden Globe) en Merrick in The Elephant Man, waarvoor hij voor een Oscar werd genomineerd. In 2014 werd hij door de Britse queen geridderd. De Harry Potterfans kennen hem als Garrick Ollivander, de man die Harry Potter zijn eerste tovenaarsstaf geeft.

Lees ook:Nieuwe speelfilm Gus van Sant Paranoid Park
Lees ook:Deborah Harry uit Blondie komt uit de kast
Lees ook:Rai Due excuseert zich voor censureren homokus
Lees ook:Karlheiz Bohm, Sissi-keizer en Fassbinder coryfee, is overleden
Lees ook:Homoactivist Tatchell neemt het op voor prins Harry

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>