Liane den Haan en het ‘ouderenoproer’

@Erik Feenstra

Liane den Haan was tot 2005 als Liane Wubbels (ze is inmiddels gescheiden) directeur van COC Nederland. Ze ruilde de post in voor het directeurschap van de ouderenbond ANBO, na tramalant tussen directie en bestuur binnen het COC. Binnen een paar maanden tijd kreeg de ANBO er toen een roze afdeling bij, ANBO Roze die samenwerkt met het COC, Movisie en het inmiddels ter ziele gegane Schorer: als Roze50+.

Ook bij de ANBO verloopt niet alles op rolletjes. De ouderenbond verliest duizenden leden en verschillende afdelingen richten nieuwe ouderenverenigingen op. Er is reuring ontstaan nadat het landelijk bestuur rekeningen blokkeerde van lokale afdelingen. ‘ANBO-penningmeesters kregen op 23 september een anonieme brief waarin zij werden opgeroepen ledengeld van hun afdelingsrekening over te boeken naar andere, niet-ANBO rekeningen of zelfs naar privé-rekeningen’, meldt de bond op haar website. ‘De persoon of groep die achter deze oproep zit, is het waarschijnlijk niet eens met de vernieuwing waarmee ANBO al sinds 2008 bezig is.’

De bond moet ‘een moderne vereniging worden, met individueel advies, beleidsbeïnvloeding, ledenvoordeel en activiteiten en voorlichting in de buurt.’ Den Haan: ‘We zijn bezig met veranderingen waarbij heilige huisjes omgaan. Daar hoort weerstand bij.’ Over leegloop maakt ze zich weinig zorgen ‘omdat ik weet dat het grootste deel van de vrijwilligers het eens is met het beleid.’ Volgens Den Haan moesten rekeningen worden geblokkeerd om het ledengeld te beschermen: ‘Oproepen om geld op andere rekeningen te zetten is oproepen tot fraude of verduistering’, meldt de website.

Lees ook:LHBT-gemeenschap in haar nopjes over koninklijk bezoek aan COC
Lees ook:Primeur: Radboudumc Nijmegen krijgt als eerste ziekenhuis de ‘Roze Loper’
Lees ook:Roze Vrijdag op de 50 Plus Beurs in Utrecht
Lees ook:Homo Forumdiscussie op de 50 Plus Beurs
Lees ook:Mag geheim agent 007 lesbisch zijn?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>