Transmission, foto’s Milette Raats in Amsterdam Museum

Onder de naam Transmission, een tentoonstelling rondom transgenders, is het werk van fotograaf Milette Raats te zien in Het Amsterdam Museum. Het stadsmuseum heeft drie foto’s van haar serie aangekocht voor de eigen collectie. De hoofdrol op deze tentoonstelling is voor Miep, ‘ik ben een vrouw, geen transgender’ zoals ze zelf zegt. Miep is zeven jaar lang door Milette Raats gevolgd. Ook Koos Breukel fotografeerde Miep gedurende deze periode. Beide fotografen volgden haar onafhankelijk van elkaar en legden en haar leven vast in een serie portretten. Transmission is te zien van 17 oktober tot en met 13 maart 2016.
-
Aanleiding om het Amsterdam Museum te benaderen is het feit dat Miep geboren en getogen Amsterdammer is en de hoofdstad jaren lang haar werkterrein was toen zij als taxichauffeur werkte. De fascinatie voor haar uitbundige uiterlijk en het tot dan toe onvertelde levensverhaal van Miep (1949), vormen de basis van dit fotoproject. Miep heeft zelf de titel ‘Transmission’ gekozen, voor haar ‘een aanduiding voor een ongedefinieerd schermergebied, van dat wat niet vast omlijnd is, een overgang’. Moed om te leven: dat is wat zij wil uitdragen. Dat is ook hoe Milette Raats haar vastlegde in haar portretten. In totaal zijn er 14 werken van Raats te zien.
-
De fascinatie van Milette Raats voor Miep groeit na elke ontmoeting en daarmee de vraag hoe het gekomen is dat ze deze natuur heeft. Voor Miep telt de aandacht van de camera, maar ook het aftasten van hoe ver ze wil gaan en wat ze (nog) onverteld laat voor publiek. Ze ziet de foto’s als visitekaartje voor de volgende episode van haar leven. Het feit dat Miep in een mannenlichaam is geboren, belicht voor Raats maar een facet van de fascinatie. Mogelijk nog interessanter is, hoe zij nu ‘het vrouw zijn’ invult en beleeft. Raats ontmoette Miep in de periode dat ze een transgenderprogramma bij VUmc in Amsterdam volgde.
-
Raats: ‘Ik ben geboeid door ‘de vrouwpersoon’ in de film ten tijde van de fifties en sixties. De eerste foto die ik maakte met Miep was geïnspireerd op dat thema, maar in de jaren die volgden is Miep als muze een eigen leven gaan leiden.’ Raats werkt hoofdzakelijk in het buitenland aan haar beelden. Dit is haar eerste project gemaakt in Nederland.  De tentoonstelling laat meer zien dan de portretten van Miep. Er worden verhalen verteld van transgenders en er zijn persoonlijke bezittingen tentoongesteld. Daarnaast zijn elke vrijdag van 14.00 tot 15.00 uur (ervarings)deskundigen aanwezig om met bezoekers in gesprek te gaan over het onderwerp transgender. Iedere vrijdag om 15.00 uur (met uitzondering van 1 januari) wordt de documentaire TransAnders vertoond.
-

Lees ook:Genderdiversiteit nieuw onderwerp in collectie Amsterdam
Lees ook:Expositie ‘Transgender In Turkije’ bij COC Limburg
Lees ook:Transgendercollectie Amsterdam Museum met giften uitgebreid
Lees ook:Transgenders in de Melkweg
Lees ook:TransAmsterdam: Inclusion en TransPoetry

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>