Amsterdamse couturier Frans Molenaar overleden

Couturier Frans Molenaar is overleden. Hij werd 74 jaar. Dat heeft zijn persoonlijke assistent maandag bekendgemaakt. Molenaar overleed aan de gevolgen van een valpartij vorige maand. Kort voor de kerst viel hij in zijn huis in Amsterdam van een trap en brak daarbij een aantal ribben en een middenvoetsbeentje. Waarschijnlijk liep hij nog meer inwendige kwetsuren op. Frans Molenaar was een van de grootste Nederlandse modeontwerpers. Komend najaar zou hij zijn honderdste collectie presenteren.

Molenaar hoorde tot de eerste lichting Nederlandse topontwerpers, met Max Heijmans (1918-1997), Frank Govers (1932-1997) en Edgar Vos (1931-2010). Molenaar leerde het vak halverwege de jaren ’50 aan de Vakschool voor Kleermakers in Amsterdam. Daarna liep hij stage in Parijs. In 1967 opende hij zijn eerste zaak aan de Van Baerlestraat in Amsterdam. Zijn collecties waren in verschillende musea te zien. In 1995 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2003 ontving hij de Max Heijmans-ring, een tweejaarlijkse oeuvreprijs. In maart zal postuum zijn laatste collectie worden gepresenteerd. Naast kleding ontwierp hij ook onder meer brillen, glaswerk en fietsen en bracht hij een mannenparfum uit. In 1996 riep hij de Frans Molenaar-prijs in het leven voor aanstormend couture-talent.

Lees ook:Initiatiefnemer AmsterdamDiner krijgt koninklijke onderscheiding
Lees ook:Lintjes voor Willem Nijholt en André van Duin
Lees ook:Acteur Henk van Ulsen overleden
Lees ook:Paul Haenen krijgt lintje
Lees ook:Lintje voor Frans Monsma – voorloper Amsterdamse gayscene

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>