Humanistisch Verbond uit afschuw over aanslag op vrijheid van meningsuiting in Parijs

Het Humanistisch Verbond reageert met afschuw op de bloedige aanslag vandaag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Moslimextremisten namen daar wraak vanwege satirische cartoons over de islam en de profeet Mohammed. Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond vindt dat het antwoord op deze aanslag op de vrijheid van meningsuiting alleen maar kan zijn: nog meer vrijheid van meningsuiting: ‘Deze moslimsextremisten denken Mohammed een dienst te bewijzen door satire over hem te wreken. Je kunt je afvragen wie hier nu een karikatuur maakt van de islam. Ze zijn uit op het zaaien van angst, en willen kritiek en andersdenkenden de mond snoeren. Maar we moeten ons de vrijheid niet laten afnemen. Het enige antwoord in reactie op zo’n aanslag op de vrijheid van meningsuiting mag zijn: nog meer satire, nog meer grappen, nog meer debat over de islam. Ook door moslims zelf’ (bron: persbericht).

Op 9 december publiceerde het Humanistisch Verbond, samen met de Internationale humanisten, verenigd in IHEU, het rapport ‘Freedom of Thought’. Dat rapport toont aan dat godslastering in 55 landen nog steeds strafbaar is, in 39 landen tot gevangenisstraf leidt, en in 13 landen zelfs tot de doodstraf. Van der Ham: ‘Het rapport laat zien dat de terreur niet alleen wordt gevoerd door extremistische organisaties, maar dat er ook gevaar is voor de vrijheid van denken en de vrijheid van meningsuiting door godslasteringswetten van regeringen.’ Tijdens het World Humanist Congress van de IHEU in Oxford in de zomer van 2014 ondertekende het Humanististisch Verbond een verklaring waarin specifiek het recht op satire werd genoemd.

De IHEU kwam vandaag met een verklaring waarin voorzitter Sonja Eggerickx deze anti-liberale aanslag ‘een daad van islamo-fascistische terrorisme’ noemde, ‘bedoeld om het zwijgen op te leggen aan de vrijheid van meningsuiting over religieuze overtuigingen, en over de islam in het bijzonder’. Ze stelt: ‘Europa heeft een humanistische traditie, waarin vrijheid van meningsuiting, van denken en van levensovertuiging, inclusief vrijheid van godsdienst, bij wet worden gerespecteerd en beschermd. Geloofskritiek, inclusief satire, gaat niet in tegen andermans geloofsvrijheid. Sterker nog, kritiek is essentieel voor vrijheid van expressie. Moord daarentegen is de ultieme ontkenning van alle vrijheden en zelfs het bestaan van mensen.’ In Nederland werd het verbod op smalende godslastering in 2014 afgeschaft na de moord op Theo van Gogh in 2004. Boris van der Ham schreef als toenmalig Tweede Kamerlid de initiatiefwet tot het afschaffen van de strafbaarstelling.

Lees ook:Ondanks aanslagen: Pal voor recht op meningsuiting
Lees ook:Humanisme in tijden van radicale religie – Paul Cliteur houdt Socrateslezing
Lees ook:Roze dialoogtafels tijdens Nationale Week van de Dialoog
Lees ook:Landelijke dialoog homoseksualiteit & religie
Lees ook:Demonstraties fanatieke homohaters op begrafenissen Orlando-slachtoffers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>