Auteur Brokeback Mountain: ‘had ik dat verhaal maar nooit geschreven’

Annie Proulx schreef in 1997 het korte verhaal ‘Brokeback Mountain‘, dat in 2005 werd verfilmd. De met prijzen overladen film (acht Oscarnominaties, drie Oscars, vier Bafta’s, vier Golden Globes en de Gouden Leeuw van Venetië) kreeg iconische proporties, met Heath Ledger en Jake Gyllenhaal in de hoofdrollen (trailer: klik hier). In de Paris Review blijkt ze not amused over de hype en de controverse die de film opriep. ‘Had ik dat verhaal maar nooit geschreven’, verzucht de Amerikaanse schrijfster. ‘Sinds de film uitkwam, heeft het zoveel gedoe veroorzaakt.’

‘Voor de film uitkwam, was alles Oké. Maar de woede van veel mensen, dat is het probleem.’ Ze zegt aan kritiek op haar schrijfsels ‘gewend te zijn’, maar de ergernissen begonnen toen de film uitkwam: ‘Zoveel mensen hebben het verhaal totaal niet begrepen. Ik vind het belangrijk om lezers de ruimte te geven zelf dingen in te vullen, maar het publiek dat Brokeback bereikte had duidelijk wel erg veel fantasie.’ Ze werd overstelpt met brieven van mensen die het tragische slot niet konden accepteren en haar schreven hoe zij er een punt aan zouden hebben gedraaid. ‘Met allerlei vrienden en nieuwe lovers, nadat Jack is gedood’, aldus Proulx: ‘Ik word er horendol van. Het verhaal gaat niet over Jack en Ennis, maar over homofobie.’ Vreemd genoeg beginnen de briefschrijvers allemaal met ‘ik ben geen homo, maar …’, zegt de auteur, die nooit eerder dit soort zaken meemaakte met haar verhalen. Ze zal er even Duits bij moeten leren: in Aken is een operaversie van haar verhaal in première gegaan.

Lees ook:Homofilm ‘Brokeback Mountain’ op filmfestival
Lees ook:Première Mathilde – van Zeeuws meisje tot levend kunstwerk
Lees ook:Meeslepende vertelling Brokeback Mountain
Lees ook:Acteur ‘Brokeback Mountain’ dood aangetroffen
Lees ook:Cinecrowd zoekt steun voor film ‘Homotie’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>