Roze Wowi stapt op als burgemeester Berlijn

De Duitse hoofdstad Berlijn heeft sinds 2014 een roze burgemeester: Klaus Wowereit. ‘Ich bin Schwul und das ist gut so’ (ik ben gay en dat is Oké), zei hij bij zijn aantreden in juni 2001, nadat hij voor de eerste keer als burgemeester was gekozen.  In 2011 werd hij herkozen. Na dertien jaar treedt hij af: voor vriend en vijand een verrassing, zelfs partijgenoten wisten van niks. De 60-jarige sociaal-democraat blijft tot 11 december op zijn post, wanneer de Berlijnse gemeenteraad een opvolger kiest.

Roze Wowi was lange tijd populair in Berlijn : zeker niet alleen bij de hoofdstedelijke homo’s en lesbo’s, veel Berlijners beschouwden hun burgervader als hun roze knuffelbeer. De beer is het symbool van Berlijn en prijkt in het stadswapen. De laatste jaren leken de hoofdstedelingen genoeg van hem te krijgen. Met name het drama rondom de bouw van de nieuwe luchthaven Berlin-Brandenburg nekt hem. Het miljardenproject kampt al jaren met grote problemen en wordt maar niet opgeleverd. Wowereit had er zijn politieke lot aan gekoppeld, maar ontkent nu dat dit de reden is voor zijn besluit.  Een van zijn successen is het terugdringen van de werkloosheid en het op de kaart zetten van Berlijn als wereldstad. ‘Arm, maar sexy’, was ooit zijn slogan, toen hij het imago van zijn stad wilde oppoetsen.

Lees ook:Roze Wowi mag burgemeester Berlijn blijven
Lees ook:Gay Stadtfest Berlin 2011
Lees ook:Homo/lesbofeesten in Berlijn
Lees ook:In maart opent in Berlijn opvanghuis voor LHBT-asielzoekers
Lees ook:Berlijn heeft eindelijk Homomonument

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>