Karlheiz Bohm, Sissi-keizer en Fassbinder coryfee, is overleden

De Oostenrijkse acteur Karlheinz Böhm is overleden. Hij was al langere tijd ziek. Hij is 86 jaar geworden. Böhm werd wereldberoemd van de rol van de Oostenrijkse keizer Franz Josef in de Sissi-filmcyclus, met Romy Schneider als Sissi, de vrouw van het als trouw en nobel neergezette personage van de keizer (trailer: klik hier). De drie Sissi-films werden in de jaren 50 wereldwijd een succes en horen tot de best bekeken Duitse films aller tijden.

Böhm speelde in meer dan zestig films, maar had last van type-casting na het grote succes van Sissi. Zo speelde hij in 1960 de rol van seriemoordenaar in de Britse film ‘Peeping Tom’ (trailer: klik hier). In de jaren 70 speelde hij in films van de maatschappijkritische Duitse filmmaker Rainer Werner Fassbinder, zoals een gefortuneerde homoseksueel in ‘Faustrecht der Freiheit‘ (trailer: klik hier). Mede daardoor ging de acteur zich actief bezighouden met ontwikkelingshulp. Veel fans namen het hem niet bepaald in dank af dat hij rollen aannam die het tegenovergestelde waren van de mierzoete keizer. De vader van de acteur was de dirigent Karl Böhm.

Lees ook:ARTE brengt hommage aan Fassbinder
Lees ook:‘Gay-boek’ – ‘Straight James, Gay James’
Lees ook:Franse acteur Michel Serrault overleden
Lees ook:Joel Grey (Cabaret, ‘Wilkommen, bienvenue, welcome’) op hoge leeftijd uit de kast
Lees ook:Matt Borner wint Globe voor rol in ‘The Normal Hart’ en gaat Montgomery Clift spelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>