Documentaire ‘Jong en homo in Poetins Rusland’

VICE presenteert samen met Gay.nl de nieuwe documentaire ‘Jong en homo in Poetins Rusland’. De film (klik hier) onderzoekt de toename van aanvallen op homoseksuelen in Rusland na het invoeren van de anti-homopropagandawet en in aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. Sinds het invoeren van deze wet is het zelfmoordpercentage onder homoseksuele jongeren, die nergens terecht kunnen voor ondersteuning, gestegen. Ook het aantal geweld- en moordaanslagen tegen homoseksuelen is enorm toegenomen in Rusland, soms triomfantelijk gefilmd door de daders zelf (bron: persbericht).

VICE verslaggever, Milène Larsson, reisde af naar Moskou om te spreken met degene die het meest getroffen zijn door de recente veranderingen. Zo interviewt ze Nikolay Alexey, de Russische LHBT activist en oprichter van Moskou Gay-pride. Nikolay werd als een van de eersten veroordeeld op basis van de nieuwe anti-homopropagandawet. Tijdens een demonstratie net buiten het Olympisch Stadion in Sotsji, die wordt onderbroken door politie, ontdekt Milène dat de demonstranten eigenlijk niet willen dat het Westen de Winterpelen boycot. Ook spreekt VICE diverse leden uit de LHBT-gemeenschap in Moskou en vooraanstaande LHBTrechtenactivisten, waaronder Katya Samutsevich van Pussy Riot en bekend journalist en auteur Masha Green.

De documentaire laat zien hoe burgers het recht in eigen handen nemen. Zo worden LHBT ’s in de val gelokt en vervolgens fysiek en mentaal mishandeld. De daders zetten de filmpjes van hun daden online om de slachtoffers nog extra belachelijk te maken. Een van de meest interessante gesprekken wordt gevoerd met de rechterhand van Poetin, het brein achter de antihomowet.

 

 

Lees ook:Tv-tip: Cold Fear – Gay life in Russia
Lees ook:Anti-homowet Rusland belemmert strijd tegen hiv
Lees ook:Documentaire ’5000 Roebel’ en debat over Russische anti-homowet in Nijmegen
Lees ook:VICE NEWS brengt de toenemende homofobie op Jamaica in beeld
Lees ook:Vice-president Europese Commissie boycot Winterspelen Sotsji

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>