Wie is er bang voor homo’s op Holland Doc 24

Zaterdag 25 tot en met vrijdag 31 januari bekijkt Holland Doc 24 wie er bang voor homo’s is. De afgelopen twee jaar reisde Stephen Fry de wereld rond om te onderzoeken hoe er tegen homo’s wordt aangekeken en waar angst voor homo’s vandaan komt. Zijn tweeluik ‘Out there‘ wordt op 28 en 29 januari uitgezonden op Nederland 2, met herhalingen op Holland Doc 24. Het documentairekanaal zendt daarnaast een week lang documentaires uit waarin duidelijk wordt dat homofobie geen ver-van-mijn-bed-show is. Afgelopen zomer riep Fry op tot een boycot van de Winterspelen in Sotsji. Aanleiding was een wet tegen homopropaganda, volgens Fry een teken van toenemende homofobie en schending van de mensenrechten. In ‘Out there’ onderzoekt hij wat het betekent om homo te zijn in een land waarin je geaardheid niet wordt geaccepteerd. Welke motivatie ligt ten grondslag aan homofobie?

Zaterdag 25 januari om 18.16 uur: Homopesten (NRCV, 2013). Frans Bromet schetst een schokkend beeld van de homohaat die in Nederland leeft. Homo’s zouden kinderlokkers zijn en een gevaar voor de samenleving. De daders van de pesterijen zijn vaak buurtgenoten. Zij maken het leven van homoseksuelen in hun omgeving soms ondraaglijk.

Zondag 26 januari om 13.37 uur: The Invisible Men. De Palestijnse homoseksuele Louie woont al acht jaar illegaal in Israel. Hij en vele andere homoseksuele Palestijnen zijn ondergedoken in Tel Aviv, omdat ze in hun thuisland bedreigd worden vanwege hun geaardheid. Maar ook in Israel zijn ze hun leven alles behalve zeker, omdat ze continu het risico lopen opgepakt te worden. In The Invisible Men laat Yariv Mozer (IKON, 2012) zien hoe Israël eerder een gevangenis dan een toevluchtsoord voor hen is geworden.

Woensdag 29 januari om 21.25 uur: Gay-K 2012. Homofobie neemt een steeds prominentere rol in de Oekraïense samenleving in. Omdat alle ogen gericht waren op Rusland en Oekraïne in de zomer van 2012 vanwege het WK Voetbal, besloten homo-activisten voor het eerst een Gay Pride te organiseren. Nicolaas Veul en Tim den Besten reisden voor VPRO Dorst in 2012 naar Kiev om het mee te maken. Ze komen er oog in oog te staan met één van de bekendste Oekraïense antihomo-activisten.

Dinsdag 28 januari om 21.06 uur: Call Me Kuchu. Voor de opnames van Out there belandde Stephen Fry in Oeganda, waar hij een predikant ontmoet die fel gekant is tegen homo’s. In Oeganda is onlangs een wet aangenomen waardoor homo’s tot de doodstraf kunnen worden veroordeeld. Dat maakt het leven voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders er vrijwel onmogelijk. In de documentaire Call Me Kuchu (VPRO, 2012) van Malika Zouhali-Worrall en Katherine Fairfax Wright maken we kennis met David Kato, één van de eerste openlijk homoseksuelen in Oeganda en voorvechter van homorechten.

Woensdag 29 januari om 22.12 uur: Andere Tijden – De genezen homo en Help! Een homo in de klas. Ex-homo worden. De op Christelijke leest gestoelde stichting Different beweert dat dat kan: 30% van hun cliënten zou na een behandeling van hun homoseksualiteit afgeholpen zijn. In 2012 ontstond ophef rond de stichting toen bleek dat zorgverzekeraars hun homotherapie vergoedden. Therapie voor homoseksualiteit bestaat al veel langer. Op woensdagavond, geschiedenisavond op Holland Doc 24, duikt Andere Tijden in de geschiedenis van de ‘homogenezing’. Nog steeds blijkt je geaardheid een gevoelig onderwerp op middelbare scholen. Met de toename van geweld tegen homo’s in Nederland, stijgt de noodzaak van goede voorlichting over homoseksualiteit. In Help! Een homo in de klas (HUMAN, 2010) volgt Doesjka van Hoogdalem voorlichters van het COC tijdens hun rondgang langs middelbare scholen in Amsterdam en Almere. Het soms onthutsende, dan weer ontroerende resultaat, laat zien dat voorlichting broodnodig is.

Donderdag 30 januari om 22.28 uur: Suddenly, Last Winter. Het leven van de Italiaanse Gustav Hofer en Luca Ragazzi staat op zijn kop wanneer de Italiaanse regering een wetsvoorstel in behandeling neemt om ongehuwde stellen meer rechten te geven. Gustav en Luca zijn al acht jaar samen en hun verbintenis kan eindelijk voor de wet worden erkend. Maar het wetsvoorstel leidt tot een groot nationaal debat en een golf van homofobie. In Suddenly, Last Winter (2009) onderzoeken Gustav en Luca waar die weerstand vandaan komt. Ze maken kennis met een kant van Italië die zij tot dusver niet kenden.

 

Lees ook:Holland Doc 24: themaweek ‘Wie is er bang voor homo’s?’
Lees ook:Protest tegen anti-homowet in Oekraïne
Lees ook:Nieuw: de Jos Brink homo-emancipatieprijs
Lees ook:Website over ‘laatste taboe’ – homo en sport
Lees ook:COC: ‘Door samenwerkingsverdrag gingen zes anti-homowetten in Oekraïne van tafel’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>