Hoorspel over homostel

Dit najaar brengt de NTR in samenwerking met Radio 4 een hoorspel over een homostel: het radiomuziekdrama ‘Wondermethode’. Het programma, dat is gebaseerd op de roman ‘Sergei Bubka’s Wondermethode’ van de Nederlandse auteur David Sandes, bestaat uit drie delen en wordt uitgezonden in het programma De Bedding op Radio 4: op zaterdagen 20 en 27 oktober en 3 november van 23.00 tot 24.00 uur. De productie komt tot stand dankzij financiële ondersteuning van het Mediafonds. De Bedding is het wekelijks documentaireprogramma van de NTR op Radio 4 met de focus op klassieke muziek (bron: persbericht).

 

‘Wondermethode’ geeft op tragikomische wijze inzicht in het roerige bestaan van hoofdpersoon Bram van Wolferen-Poons, (vertolkt door Thomas de Bres) kamermusicus – pianist in z’n eigen kamer. Hij probeert in Parijs aan de bak te komen en worstelt met de symbiotische relatie met zijn moeder Lea (Sylvia Poorta). Zijn relatie met zijn vriend Luc (Hendrik Aerts) verloopt moeizaam en ook geldgebrek speelt hem parten. Als Bram’s pianistencarrière eindelijk op gang komt, overlijdt zijn moeder en verlaat Luc hem om de nieuwe compagnon van Bram’s vader (Tom Jansen) te worden. De geluiden van Parijs en klassieke muziek vormen het klankdecor van ‘Wondermethode’.

Rolverdeling: Bram – Thomas de Bres, Moeder- Sylvia Poorta, vader – Tom Jansen, vriend van Bram – Hendrik Aerts. Ook werken mee: Gerardjan Rijnders, Marcel Musters, Kitty Courbois, Kees Hulst, Hugo Koolschijn en Pierre Bokma. Script en regie: Aletta Becker, sound design: Huibert Boon.
Eerder maakte Becker samen met Huibert Boon ‘Henriëtte Bosmans: zonder strijd geen commentaar’ en diverse andere hoorspelen en documentaires voor Radio 1 en Radio 4.

 

Aflevering 1 – ‘Wondermethode’, afl. 1: Via Boedapest naar Parijs – 20 oktober

In de eerste aflevering vertrekt Bram naar Boedapest om het graf van de pianist Sergei Bubka -uitvinder van de wondermethode- te bezoeken. In een sauna ontmoet hij Luc. Ze worden verliefd en Bram besluit om bij hem in Parijs te gaan wonen. Bram’s moeder maakt zich grote zorgen om zijn muziekcarrière. Bram sust haar met mooie beloften, en probeert het bezoek van zijn ouders zo lang mogelijk uit te stellen.

 

Aflevering 2: Geld en andere ongemakken – 27 oktober

De ouders van Bram komen op bezoek in  zijn Parijse appartement. Bram woont er samen met Luc. Misprijzend inspecteert Bram’s moeder zijn woonruimte en het keyboard, waar zij toch een grote vleugel verwachtte. Bram lijdt een dubbelleven, hij werkt als begeleider in de dansschool van Madame Blavatzky en hij schnabbelt als nachtportier in een hotel dat ook dienst doet als ontmoetingsplek voor homo’s. Als Bram de handtekening van Luc fingeert om een echte piano te kunnen leasen leidt dit tot een breuk met Luc.

 

Aflevering 3: Optreden (slot) – 3 november

Het leven als nachtportier in het hotel eist zijn tol. Bram is pianist op de balletschool van mevrouw Blavatsky, maar neemt ontslag als hij de hardvochtige benadering van de kinderen niet meer kan verdragen. Als Bram een goede violist ontmoet lijkt het eindelijk te gaan gebeuren, hij gaat als begeleider op tournee langs verschillende Europese steden. Als de vrouw van de violist erachter komt dat haar man heimelijk homoseksuele contacten heeft, loopt het huwelijk spaak en wordt ook de samenwerking tussen Bram en de violist beëindigd. Dan krijgt Bram het bericht dat zijn moeder onverwacht is overleden. Luc wordt de nieuwe zakenpartner van zijn vader.

Lees ook:Nederlandse cameraman tijdens verboden Gay Pride opgepakt in Istanbul
Lees ook:Claudia de Breij bevalt van jongetje
Lees ook:Mosse Lezing over homo’s in Indonesië
Lees ook:Barara Barend is moeder
Lees ook:Delftse Werkgroep Homoseksualiteit wil meer voorlichting op scholen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>