Gore Vidal overleden

Dinsdag 31 juli 2012 is de Amerikaanse schrijver Gore Vidal in zijn woning in Los Angeles overleden aan de gevolgen van longontsteking. Hij werd 86 jaar. Vidal was veelzijdig als schrijver: hij schreef romans, essays, toneelstukken, film –en filmscenario’s. Zijn roman ‘The City and the Pillar’ zorgde in 1948 voor enorme ophef, omdat hij openlijk schreef over homoseksualiteit en vrije seks. Dat vonden kranten zo verwerpelijk, dat ze weigerden het boek te recenseren. Vidal, zelf biseksueel, maakte zich altijd sterk voor homorechten en was een politiek activist.

 

In de jaren zestig en zeventig bereikte Vidal een sterrenstatus. Hij schreef veel essays over de Amerikaanse politiek en samenleving. In 1995 verscheen ‘Palimpsest’, waarin hij de jetset afkraakte en de dubbele Angelsaksische moraal onder naoorlogse helden aan de kaak stelde. Vidal groeide op als Eugene in de omgeving van de hoofdstad Washington D.C. Hij nam de naam van zijn grootvader Thomas Gore over, die hem de politiek inwijdde. Zijn opa was een democratisch senator en medeoprichter van de staat Oklahoma. Zelf deed Gore Vidal in 1960 een vergeefse poging om in het Congres te komen en in 1982 al even onsuccesvol in de Senaat. NRC-Boeken omschreef hem ooit als ‘té onverbloemd voor een carrière als staatsman’.

Lees ook:Lesly Gore (‘It’s My Party’) overleden
Lees ook:Wij censureren geen homoboeken
Lees ook:Al Gore for president
Lees ook:Homoactivist in Kameroen vermoord
Lees ook:Rauschenberg: icoon moderne kunst overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>