Mosse Lezingen najaar 2011

In samenwerking met het IHLIA vinden er twee Mosse lezingen plaats in de Haasse Vestdijk zaal op de zesde verdieping van de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oostelijke Handelskade. Tijd: vrijdag 18-19.30 uur. De toegang is gratis, maar aanmelding is verplicht bij [email protected]. De lezingen zijn in het kader van de expositie ‘Bewaar ons voor de waanzin van het recht’. Honderd jaar homoseksualiteit en strafrecht’, op dezelfde verdieping zal van 18 november tot minstens 14 januari 2012. Beide sprekers hebben artikelen in de vrijwel gelijknamige bundel, geredigeerd door Gert Hekma en Theo van der Meer die bij de tentoonstelling verschijnt (bron: persbericht).

 

Op vrijdag 11 november spreekt Theo van der Meer over Strafrecht Bevrijd(t). Art. 248bis in historisch perspectief. De tentoonstelling ‘bewaar mij voor de waanzin van het recht’ die de in invoering van artikel 248bis in 1911 herdenkt, kijkt ook terug op de invoering van de Code Pénal en de decriminalisering van homoseksueel gedrag in 1811. Herdenking biedt gelegenheid tot een tegendraadse blik op de geschiedenis van het strafrecht, van Ancien Régime tot en met de 20e eeuw. Vervolging riep verzet op, dwong tot discussie over een onderwerp waar eigenlijk over gezwegen diende te worden, en heeft bijgedragen tot moderne identiteitsvormen. De lezing blikt terug op de invoering van wetten, en op enkele individuele processen in de 18e, 19e en 20e eeuw, die bijzondere momenten in de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland markeren.

 

Theo van der Meer (1950) heeft Nederlands gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en is gepromoveerd aan de Rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit op het proefschrift Sodoms Zaad in Nederland. Het Ontstaan van Homoseksualiteit in de Vroegmoderne Tijd (1995). Hij is auteur van de biografie Jhr. mr. Jacob Anton Schorer (1866-1957) Een biografie van Homoseksualiteit (2007) en tientallen artikelen in binnen- en buitenlandse bladen over de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland. Hij werkt nu aan de biografie van Piet Meertens die in 2013 zal verschijnen.

Vrijdag 9 december praat Joke Swiebel over Het einde van artikel 248bis. In januari 1969 werd ertegen gedemonstreerd  op het Binnenhof: de eerste homodemonstratie in Europa. Het artikel werd in 1971 ingetrokken. Maar hoe verliep het politieke proces dat tot die afschaffing leidde? Wat was de rol van de homobeweging (COC en studenten- en jongerengroepen), van de Tweede Kamer, van ‘verlichte’ wetenschappers en andere bondgenoten? Deze schijnbaar kleine politieke kwestie stond symbool voor een grotere strijd, namelijk voor (seksuele) zelfbeschikking, emancipatie en gelijke behandeling.

 

Joke Swiebel (1941) studeerde politicologie in Amsterdam. Werkte als beleidsambtenaar bij de ministeries van CRM en SZW. Van 1999 tot 2004 was zij Lid van het Europees Parlement voor de PvdA. Eind jaren zestig van de vorige eeuw was zij voorzitter van de Federatie van Studenten Werkgroepen Homoseksualiteit (FSWH), lid van de actiegroep Nieuw Lila en van het hoofdbestuur van het COC.

Lees ook:Boekpresentatie van Zwijgplicht | zondag 19 november vanaf 14:00 uur
Lees ook:Haagse homogeschiedenis: 100 jaar na 248bis
Lees ook:Tien meest gelezen artikelen op gay.blog in 2014
Lees ook:Op Roze Zaterdag 20 juni wordt oude zedenzaak rondom 248-bis nagespeeld
Lees ook:Lezing: therapeutische castratie van zedendelinquenten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>