Kleumen op de stoep voor vernieuwing Reguliersdwarsstraat

Een stuk of vijftig diehards dromden vrijdag 11 februari 2001 bijeen op de stoep voor de April in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat. De kroeg is al een tijd dicht, net als vrijwel de complete homohoreca in de ooit zo bruisende gay uitgaansstraat. Er waren politici, reporters, kunstenaars en  geïnteresseerden: stuk voor stuk zo’n beetje allemaal ‘lid van de club’, gekomen om te zien hoe wethouder Carolien Gehrels de resultaten van een enquête in handen zou krijgen. De website reguliers.net hield een enquête over de vraag wat er met de straat moet gebeuren. Symbolisch voor de huidige staat van ‘de Reguliers’: de April bleef gesloten, de overdracht aan de wethouder moest buiten op de stoep plaatsvinden.

 

Geen ontvangst met koffie, champie en fingerfood, zoals in betere tijden, maar opeen gepropt op de stoep, kleumend in de mist. Biergigant Heineken zou op het laatste moment de toezegging het ingetrokken dat de April heel even zou opengaan. Het straatje was kil, leeg en vochtig. IJs en weder dienende, heropenen de Arc en de Soho iets verderop eerdaags hun deuren. Alsof het zo getimed was, kwam op het moment dat de wethouder de paperassen ontving,  een vrachtwagen van ‘de beroemde biergigant’ aanrijden, om voor het oog van het kleumende kluitje op de stoep een tent tegenover de April van vers bier te voorzien.

 

Homo’s willen een vernieuwende en gevarieerde Reguliers terug. Dat is de belangrijkste conclusie uit de enquête die meer dan 1000 mensen invulden. Peter Koop, initiatiefnemer van zowel de website als de enquête, reikte de uitkomsten uit. Afgelopen jaar sloten alle grote homozaken in de Reguliersdwarsstraat en bleef er weinig over van het bruisende roze uitgaanscentrum. Naast vernieuwing was ‘samenwerking’ het woord van de dag en lijkt zoiets als een  monopolypositie vanaf nu uit den boze. Immers: alle ellende vloeide voort uit het financiële wanbeleid van wijlen Sjoerd Kooistra, ooit eigenaar van zo’n beetje de hele straat.

Vera Bergkamp, voorzitter van COC Nederland en gemeenteraadslid voor D66, benadrukte dat er méér nodig is dan de Reguliers te doen herleven: ‘Op dit moment ontbreekt een visie op Amsterdam Gay Capital.’ Wat de straat betreft, brak ze een lans voor nieuwe ondernemers, die misschien niet de ervaring hebben van door de wol geverfde uitbaters, maar wel hart hebben voor de straat en voor de roze zaak. Wethouder Carolien Gehrels bevestigde dat de gemeente op dit moment druk in de weer is om zowel de Reguliersdwarsstraat als Amsterdam Gay Capital nieuw leven in te blazen: vóór de Gay Pride in augustus moet één en ander op de rails staan. ‘Daar is meer dan alleen een overheid voor nodig’, aldus Gehrels: vrij ondernemerschap is niet gebaat bij alleen maar overheidsingrijpen, privé initiatieven zijn broodnodig. Ze gebruikte een uitspraak van Erwin Olaf als voorbeeld: ‘We hebben de overheid niet nodig om seksfeesten te organiseren’.

Maar we zitten ‘allemaal in hetzelfde schuitje: iedereen dient hetzelfde belang’, aldus Gehrels: gemeente, ondernemers, toeristen en uitgaanspubliek. Al kleumde de roze kluit bijeen op de stoep, iets van saamhorigheid was voelbaar. De straat lag er desolaat bij: dát moet  veranderen. Dáár is iedereen het wel over eens. Er gloort hoop. Met alle lof voor initiatiefnemer Peter Koop.

Lees ook:Geen roze huis in Reguliersdwarsstraat
Lees ook:Homo’s willen een vernieuwende en gevarieerde Reguliers terug
Lees ook:Onderzoek naar uitgaan in Reguliersdwarsstraat
Lees ook:Gay Amsterdam moet weer gaan swingen
Lees ook:Homo’s willen meer daghoreca

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>