Zacht als Staal – de dood van een homo skinhead

Dit weekend kwam ‘Zacht als Staal‘ uit, de tweede roman van Richard de Nooy,  een zoektocht naar de ware toedracht van de mysterieuze dood van Staal Nel, een jonge homo in Amsterdam. Hij is een blanke Zuid-Afrikaan, ziet eruit als een skinhead, heeft een Antilliaanse steward als lover en zijn lichaam wordt in de winter van 1986 na weken onder het ijs in de gracht gevonden. De Nooy probeert achter de waarheid te komen als de ikfiguur Deo, maar ook door de ogen van moeder Alma Nel, die van het Zuid-Afrikaanse platteland naar Amsterdam komt om haar zoon op te halen.

 

Haar zoektocht loopt via een dealende rasta naar een hoerenhotel, kappersnichten, een Antilliaanse lover, een Poolse junk en jongenshoer, de politie, homotenten en de ikfiguur. In ieder hoofdstuk vertelt iemand anders zijn visie op het verhaal: getuigenissen van mensen met wie Staal in Amsterdam te maken kreeg, maar ook uit Zuid-Afrika. Langzaam maar zeker wordt duidelijk hoe hij als homootje op het bekrompen, racistische Zuid-Afrikaanse platteland moest zien te overleven, waarom hij naar Amsterdam kwam en hoe hij aan zijn einde komt. Met de naïviteit van iemand van het platteland die de gevaren van de grote stad niet kent, trekt moeder Alma eropuit in een voor haar onbekende wereld: de verlichte bovenwereld van kappersnichten en een elegante lover, maar ook de onderwereld, de duistere krochten van de stad: darkrooms, overigens wél de plek waar Staal zijn nieuwe lover ontmoet.

 

Bijna ongezien sluipt de ikfiguur Deo in hoofdstuk 16 de roman binnen en vertelt als nieuw puzzelstukje zijn kijk op het verhaal. De stukjes passen vernuftig in elkaar, maar nadat Deo in beeld komt, is de verdere afloop van het mysterie snel beslecht: alsof er een deadline was en de uitgever op het manuscript zat te wachten. Niettemin: ‘Zacht als Staal’ is een roman die je niet meer weglegt, wanneer je eraan bent begonnen: het boeit, ontroert en leest ‘in één ruk uit’. De sfeer van Amsterdam in de 80er jaren doet met weemoed terugdenken naar die tijd en de auteur weet de roze couleur locale geraffineerd neer te zetten, niet gespeend van valse nichtenhumor, bijnamen en sappige beeldspraak. Richard de Nooy werd in 1965 in Zuid-Afrika geboren, maar woont sinds twintig jaar in Amsterdam. Zijn in eigen land bekroonde debuutroman werd in 2008 vertaald als ‘Zes beetwonden en een tetanusprik’. Met een stimuleringsbeurs van het Fonds voor de Letteren kon hij zijn tweede roman in het Nederlands schrijven.  

 

Gegevens:

 

Titel: Zacht als Staal

Schrijver: Richard de Nooy

Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar

ISBN 978 90 388 9354 9

Lees ook:Pieter-Dirk Uys brengt Deperate First Ladies in Carré
Lees ook:Atlete Caster Semenya houdt wereldtitel
Lees ook:Heldenontvangst voor Zuid-Afrikaanse hardloopster
Lees ook:Zuid Afrika: gratis PrEP
Lees ook:Imam trouwt homostel in Frankrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>