Eerste roze filmfestival in India

Voor het eerst in de geschiedenis is er in India een roze filmfestival: het Mumbai International Queer Film Festival ‘Kashish’. Het vindt dit weekend plaats in de miljoenenstad Mumbai. Het festival wordt geopend door Bollywood ster en homorechten activiste Celina Jaitley. Er worden 110 films uit 25 landen vertoond, met als hoogtepunt ‘I am Omar’, een Indiase film over homoseksuele prostituees en homofobe politieagenten.

 

De film speelt zich af in de tijd dat Sextion 377 nog van kracht was, de koloniale wet die homoseks verbood. Het was pas vorig jaar dat homoseksualiteit in India uit het strafrecht werd gehaald. Het filmfestival laat zien hoe snel het klimaat in India verbetert. Volgens de organisatie waren er eerder ook al roze filmfestivals, maar dit is de eerste keer ‘in the mainstream’. Het festival wordt afgesloten met de vertoning van ‘Dunno Y … Na Jaane Kyu’, de eerste mainstrem gay love story die in mei uitkomt.

Lees ook:Gay India op Amsterdam India Festival
Lees ook:Eerste transgender burgemeester in India
Lees ook:Filmfestival Cannes krijgt Roze Palm
Lees ook:Homoseks volgens rechter India niet strafbaar
Lees ook:Ban Ki-moon vindt verbod op homoseks in India ‘intolerant’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>