Legaat Golden Girl Bea Arthur voor opvang homojongeren

Beatrice Arthur, alias Golden Girl Dorothy Zbornak, overleed in april op 86-jarige leeftijd (klik hier voor de introtrailer van de serie). In september opende in New York een opvanghuis voor dakloze homojongeren, dat naar haar werd vernoemd. Inmiddels werd bekend dat ze een legaat van 300.000 dollar heeft nagelaten aan het tehuis, het eerste, dat het Ali Forney Centre (AFC) kon aankopen. In 2003 werd het AFC opgericht, vernoemd naar een jonge dakloze homo, die in 1997 werd vermoord. Volgens de oprichter en directeur van het AFC was Arthur ‘enorm genereus voor de organisatie, die homojongeren opvangt die vaak door hun coming-out op straat terechtkwamen.’

 

Vier jaar geleden kwam Arthur naar een benefietavond voor het AFC, dat 40.000 dollar opleverde. Daarmee kon het AFC acht onderdakadressen in New York huren. Het eerste aangekochte huis werd vernoemd naar Bea Arthur. ‘Voordat Bea bij ons betrokken raakte, konden we maar twaalf kinderen huisvesten’, zegt de directeur. ‘De roze gemeenschap begreep daklozen niet. Door toedoen van Bea veranderde dat.’

De oudere Amerikaanse homo’s weten nog wat ‘Are you a friend of Dorothy?’ betekent: ‘Ben jij homo?’ Dat was de gangbare vraag onder elkaar, in de tijd dat homoseksualiteit strafbaar was. Britten kenden de uitdrukking ‘Friend of Mrs King’ (=Queen). Arthur kreeg haar grootste bekendheid in de bij homo’s razend populaire tv-serie ‘The Golden Girls’ die liep van 1985 tot en met 1992. Het was een baanbrekende serie over vier oudere dames, die taboes als bejaardenseks, leeftijdsdiscriminatie, aids en homoseksualiteit niet schuwden. De serie wordt als voorloper van ‘Sex in the City gezien’.  Klik hier voor een tribute aan het viertal. Arthur speelde de dominante Dorothy met de lage stem: brains without looks, naast Blanche (de sexy one), Rose (de dummie) en Sophia, de moeder van Dorothy. De laatste werd vertolkt door Estelle Getty die juli 2008 met 85 jaar overleed.

Lees ook:Opvanghuis jonge homo’s vernoemd naar Dorothy
Lees ook:Golden Girl Dorothy Zbornak overleden
Lees ook:Derde Golden Girl overleden
Lees ook:Golden Girls als lesbo’s – eerbetoon aan Blanche
Lees ook:Golden Girl Rose presenteert Benidorm Bastards

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>