Opvanghuis jonge homo’s vernoemd naar Dorothy

Homo-icoon Dorothy Zbornak, het alter ego uit de tv-serie Golden Girls van de Amerikaanse actrice Bea Arthur, wordt 14 september geëerd, wanneer een organisatie voor jonge dakloze homojongeren in New York een opvanghuis vernoemd naar Beatrice (Bea) Arthur. Ze overleed in april dit jaar op 86-jarige leeftijd. Volgens Carl Siciliano, de oprichter en directeur van het Ali Forney Centre (AFC) was ze ‘enorm aardig en genereus voor de organisatie, die homojongeren opvangt die op straat terechtkwamen, vaak door hun coming-out.’

 

Het AFC kwam er als antwoord op het gebrek aan veilig onderdak voor roze jongeren in New York. Ali Forney was en jonge dakloze homo, die in 1997 werd vermoord. Vier jaar geleden vloog Bea Arthur naar een benefietavond voor het AFC, dat 40.000 dollar opleverde. Daarmee kon het AFC acht onderdakadressen in New York huren. Onlangs doneerde de Oak Foundation een som geld, waarmee het AFC huizen kan kopen. Het eerste aangekochte huis wordt vernoemd naar Bea Arthur. ‘Voordat Bea bij ons betrokken raakte, konden we maar twaalf kinderen huisvesten’, zegt Siciliano. Daklozen werden ook in de roze gemeenschap niet echt begrepen. Door toedoen van Bea veranderde dat.’ Bekend onder (oudere) Amerikaanse homo’s is de uitdrukking ‘Friend of Dorothy‘: een eufemisme voor seksuele voorkeur in de tijd dat homoseksualiteit verboden was. Britten kenden de uitdrukking ‘Friend of Mrs King (=Queen).

Lees ook:Legaat Golden Girl Bea Arthur voor opvang homojongeren
Lees ook:Brief aan Paus: bescherm LHBT jongeren
Lees ook:Golden Girl Dorothy Zbornak overleden
Lees ook:EuroPride bij Van Gogh Museum: Yellow Brick Road
Lees ook:Derde Golden Girl overleden

1 Reacties // Reageer

One thought on “Opvanghuis jonge homo’s vernoemd naar Dorothy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>