‘ABC van Perversies’ gepresenteerd

Zondag 26 april 2009 werd bij boekhandel Vrolijk in Amsterdam het nieuwe boek van Gert Hekma gepresenteerd: ‘ABC van perversies‘, een naslagwerk over seksuele perversies. De Duitse psychiater en seksuoloog Richard von Kraft-Ebbing (1840-1902) schreef: ‘Psychopathia Sexualis‘, het eerste boek dat serieus ging over zaken als clitorale orgasmen, vrouwelijk seksueel genoegen en homoseksualiteit. Volgens hem was voortplanting het doel van seksueel verlangen: ieder verlangen zonder dat doel vond hij een perversie. In dat geval zijn we zijn allemaal een beetje pervers. Neem Hekma zelf: hij kleedt zich graag in satijnen maatpakken. Vroeger was hij al dol op voetballers in satijnen korte broekjes; dat was in een tijd waar alles dat glom, werd beschouwd als ordinair en pervers.

 

Hekma putte uit het werk van intellectuelen en schrijvers als Markies de Sade, Kraft-Ebbing en Gerard Reve. Ooit vroeg hij als student aan Gerrit Komrij of hij alle boeken in zijn kast ook gelezen had: ‘Ik bloosde, toen hij antwoordde: ‘Dat heeft de melkboer ook al gevraagd’.’ Zelf heeft hij zeker niet alle behandelde perversies uitgeprobeerd: ‘Dan zou ik hier niet meer staan, want er staan levensgevaarlijke perversies tussen.’ Hekma vervolgt: ‘Als een student me dat vraagt, kan ik de anekdote van Komrij vertellen. Dan kan zo’n student zich op zijn beurt schamen.’ Overigens schreef iemand als Reve weliswaar graag over sadistische handelingen, maar tussen de lakens moet hij helemaal niet zo’n wildebras zijn geweest. Het eerste exemplaar van het ABC werd overhandigd aan Willem Melchior, auteur van een aantal sadomasochistische boeken, die Hekma in zijn ABC regelmatig citeert. Melchior: ‘Een perversie is niet iets unieks: er zijn er zóveel. Maar wat je zelf misschien heel gewoon vindt, kan voor anderen helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn.’ Daar kan de roze medemens over meepraten! ‘ABC van Perversies’: uitgeverij Meulenhof, ISBN 9789029084383.

Lees ook:Boekpresentatie ‘ABC van perversies’
Lees ook:Gert Hekma verzorgt Mosse-lezing 2017 op woensdag 20 september
Lees ook:Reminder: Gert Hekma neemt afscheid met Mosse Lezing
Lees ook:Rondom 10 begrijpt niet wat Komrij bedoelde
Lees ook:Japans woordenboek past woorden aan die te maken hebben met seks en liefde

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “‘ABC van Perversies’ gepresenteerd

  1. Pingback: Dolly, perversiteiten en querulanten | Gay

  2. Pingback: Het Nationale Fetisj Debat in Amsterdam | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>