Rondom 10 begrijpt niet wat Komrij bedoelde

‘Er zwaait wat voor homoseksuelen als ze niet langer aan de eis van knuffelbaarheid voldoen.’ Dat zei Gerrit Komrij aan het slot van zijn Mosselezing, die  het NCRV tv-discussieprogramma ’Rondom 10‘ op zaterdag 18 oktober als uitgangspunt gebruikte om de positie van de homo in Nederland anno 2008 te bekijken. Van tevoren was aangekondigd dat de vice-voorzitter van COC Nederland, Vera Bergkamp, zou komen, maar die was er niet. Frank van Dalen wél, die inmiddels al lang geen COC voorzitter meer is. Hij uitte zich zeer geërgerd over de lezing van Komrij. Ik vrees dat Van Dalen, de discussieleider en de rest van het praatgezelschap helemaal voorbij gingen aan  wat Komrij bedoelde.

In zijn Mosse lezing zei Komrij dat de homo ‘naast een seksuele en een culturele poot nog zoiets als een mysterieuze poot’ heeft. ‘Ik maakte deel uit van een geheim genootschap: de wereld van de decadentie en de subcultuur.’ Daardoor zette hij zich aan de ene kant af tegen extravagante homo’s a la Geer en Goor, maar aan de andere kant tegen inbedding van de homo in het keurige, excusé le mot: burgerlijke wereldje. Komrij zei: ‘We dienen argwaan te hebben jegens politici die homo’s knuffelen.’ Politici willen alles regelen: volgens de schrijver ook de homo(sub)cultuur. Hij voelt zich niet thuis tussen de relnichten, maar ook niet in een wereld waar alles dat boven het maaiveld uitsteekt, is weggemaaid. In die afgevlakte wereld gedijt de knuffelhomo, maar volgens Komrij alleen en slechts zo lang als de knuffelhomo zich gedraagt op de manier die de meute behaagt. Dát aspect heb ik in ‘Rondom 10’ helemaal gemist. ‘Ik werd eenmanshomo’, zei Komrij in zijn lezing, ‘in dienst van niemand, uit naam van niemand.’ Zo voelde ik het ook, als kijker.

Lees ook:Komrij, de homo en ‘Rondom 10’
Lees ook:Lezing Komrij was een juweeltje
Lees ook:Gerrit Komrij overleden
Lees ook:Komrij zondag te gast in Kuststof TV
Lees ook:Hoe staat het met de vrijheid van Iran

1 Reacties // Reageer

One thought on “Rondom 10 begrijpt niet wat Komrij bedoelde

 1. Marthijn Uittenbogaard

  Komrij is juist tolerant. Hij bekritiseert
  de homogemeenschap; dat alle scherpe kantjes eraf zijn en dat het vooral inhoudsloos vermaak is wat de klok slaat.

  Van Dalen voelt zich de gebeten hond vanwege kritiek op het COC en reageert sterk negatief op Komrij. Maar Komrij’s daadwerkelijke boodschap werd niet duidelijk genoemd in het programma.

  Zelf heb ik de lezing van Komrij bijgewoond. Een goede lezing al mocht het van mij nog scherper.

  Na afloop vroeg ik hem om door mij geïnterviewd te worden. Dit wilde hij zeer zeker (onderwerp: o.a. over pedofilie). Hij had daar wel het een en ander over te melden. Ik vroeg hem omdat hij zich in het verleden een paar keer genuanceerd hierover had uitgelaten. Wel merkte ik op dat een andere dichter Ilja Pfeiffer zich na toezegging van een interview terugtrok vanwege angst voor zijn winkeltje zoals hij dat in een nrc-next column beschreef. Komrij zou zich zeker niet terugtrekken verzekerde hij me. Maar na mailen krijg ik van zijn uitgever nee te horen. Ik bellen en ze verzoeken me hem maar te schrijven. Hopelijk is het een misverstand en gaat het alsnog door.

    /   Reply  / 
 2. Pingback: ‘ABC van Perversies’ gepresenteerd | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>