Freddie Mercury: pop –en homo icoon

Op zaterdag 24 november is het 16 jaar geleden dat Freddie Mercury stierf aan de gevolgen van Aids. Hoewel niet openlijk homo, groeide hij uit tot homo-icoon. Als leadzanger van Queen ging hij als één van de beste rockzangers ooit de geschiedenis in. De hit ‘Bohemian Rhapsody’ uit 1975 staat vrijwel ieder jaar nummer één op de ‘Top 2000 Aller Tijden’. Freddie Mercury werd op 5 september 1946 als Farrokh Bulsara geboren in Zanzibar. Het jaar erop verhuisde zijn familie naar India. Daar zat hij in de buurt van Bombay op een Engels internaat. In 1963 verhuisde het gezin naar Engeland.

Hij studeerde in 1969 af in grafiek en design aan het Ealing College. In datzelfde jaar sloot hij zich aan bij een band: IBEX.Begin jaren zeventig veranderde hij zijn naam in Freddie Mercury. Hij maakte deel uit van Smile, de voorloper van rockband Queen. In 1974 had Queen een eerste hit met ‘Killer Queen’. Hun grootste hit kwam het jaar daarop uit: ‘Bohemian Rhapsody’. Radiostations waren huiverig om dit nummer te draaien, omdat het veel langer duurde dat de toen gangbare lengte van drie minuten-en-nog-wat. Het succes werd vergroot door de videoclip: de eerste geslaagde in de popgeschiedenis. Queen ging er prat op geen synthesizer te gebruiken: dat was toen een nieuw instrument waarmee je werd doodgegooid in de popmuziek.

In de tachtiger jaren leek het gedaan met de populariteit van Queen, omdat de groep funk –en dansmuziek in plaats van rock maakte. ‘Under Pressure’ met David Bowie stamt uit die tijd. In 1985 was de groep, met Mercury als flitsende leadzanger, hét grootste succes van ‘Life Aid’ in Wembly, ten behoeve van Afrika, dat over de hele wereld werd uitgezonden.

In 1987 doken de eerste geruchten op over de gezondheid van Mercury. De bandleden gingen ieder hun eigen weg. Mercury bracht een soloalbum uit, met ‘Great Pretender’ en met de Spaanse operadiva Monserrat Cabbalé ‘Barcelona’. In 1989 kwam de groep weer bij elkaar in de studio en maakte het album ‘The Miracle’ met o.a. ‘I want it All’. Queen trad nooit meer in het openbaar op. In 1991 kwam hun meest succesvolle album ‘Innuendo’ uit. Geruchten over de gezondheid van Mercury werden alsmaar sterker: óf hij was helemaal niet te zien in videoclips en als hij dat wel was, viel op hoe sterk hij was vermagerd. Op 23 november kwam een officieel persbericht uit: Mercury had Aids. De dag erop stierf hij. www.queenonline.com  

Lees ook:Freddie Mercury overleed 24 jaar geleden
Lees ook:Pop-idool en homo-icoon Freddie Mercury overleed 23 jaar geleden
Lees ook:Freddy Mercury overleed 25 jaar geleden
Lees ook:Gelredome Arnhem – The Queen Experience
Lees ook:Partner Freddie Mercury overleden

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Freddie Mercury: pop –en homo icoon

 1. Karel

  Freddie schrijf je me IE en niet me een Y.
  suc6

    /   Reply  / 
 2. erik feenstra

  Oeps, thanks: ik heb de naam verbeterd.

    /   Reply  / 
 3. Irene

  Het is 17 jaar geleden hoor dat Freddie is overleden. Volgens mij was het nov.’91

    /   Reply  / 
  1. lisa

   hij maakte goeie muziek ik vond de gitarist geweldig

     /   Reply  / 
 4. Irene

  Sorry hoor ik zie net dat deze site voor het laatst bekeken is in 2007 en dan was het inderdaad 16.

    /   Reply  / 
 5. Pingback: Gelredome Arnhem – The Queen Experience | Gay

 6. Pingback: Zaterdag 1-12 is het Wereld Aids Dag | Gay

 7. Paul

  ik ook

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>