Roze imam komt naar Nederland

In de week van maandag 14 tot en met zondag 20 februari 2011 brengt de Zuid-Afrikaanse imam Muhsin Hendricks op uitnodiging van het COC een bezoek aan Nederland. Volgens Hendricks keurt de Koran homoseksualiteit niet expliciet af. Met zijn organisatie The Inner Circle ondersteunt de imam in Zuid-Afrika lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) met een islamitische achtergrond (bron: persbericht).

‘Imam Hendricks deed in Zuid-Afrika uitgebreide expertise op bij het ondersteunen van LHBT’s met een islamitische achtergrond’, zegt Eunice den Hoedt (bestuurslid COC Nederland) over de achtergrond van het bezoek. ‘Hij ontwikkelde een unieke theologische visie op gender-rollen in het algemeen en homoseksualiteit in het bijzonder. Een visie die in Zuid-Afrika leidde tot een nieuw debat over homoseksualiteit en islam en die een belangrijke bijdrage kan vormen aan het debat daarover in Nederland.’

 

Volgens Hendricks, die zijn imamopleiding in Pakistan volgde, wordt homoseksualiteit nergens in de Koran expliciet afgekeurd. Er zouden zelfs passages zijn waarin het bestaan van niet-heteroseksuelen zonder veroordeling wordt erkend. Hendricks concentreert zich op de Koran zélf en niet op de zogenaamde Hadith’s (overleveringen van de Profeet), omdat die pas lang na de dood van de Profeet zijn geschreven en volgens Hendricks geen recht doen aan de nuances in de Koran.

 

Op zaterdag 19 februari is Hendricks key note speaker tijdens een conferentie over Homoseksualiteit en islam, georganiseerd door de Turkse Arbeidersvereniging (HTIB), het Turks homoloket, het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN), COC Nederland en The Inner Circle. Centraal bij deze conferentie (mede mogelijk gemaakt door E-Motive en Oxfam Novib) staat de rol van religie bij de emancipatie van LHBT’s met een islamitische achtergrond. Ook geeft Hendricks tijdens zijn bezoek workshops aan LHBT-moslims en spreekt hij bij een bijeenkomst voor organisatoren van Dialoogbijeenkomsten over homoseksualiteit en levensbeschouwing.

Lees ook:Conferentie homoseksualiteit en islam
Lees ook:SP: EU-lidstaten moeten vaart maken met erkennen geregistreerde homoparen
Lees ook:Homoprijs COC voor imam
Lees ook:Imam trouwt homostel in Frankrijk
Lees ook:Koning bezoekt 70-jarige COC

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>