Daniel Horowitz – ‘Noble Savage’ : 22 april – 20 mei in Amsterdam

De Rutger Brandt Gallery, Bethaniënstraat 39 in Amsterdam presenteert met trots de nieuwe tentoonstelling ‘Noble Savage’ van Daniel Horowitz (New York, 1978), te zien van 22 april tot en met 20 mei. De term Noble Savage wordt gebruikt voor het idee dat de mens in zijn natuurlijke staat, onaangetast door moderniteit en technologie, zuiverder en minder corrupt is dan de zogenaamde beschaafde mens. Horowitz neemt dit als uitgangspunt voor zijn recente werk (bron: persbericht).

De ‘nobele wilde’ bezit ongelooflijke fysieke kracht en seksuele potentie en leeft voort in de westerse psyche als een projectie van fantasieën en angsten van de mens. De woestheid van de natuur is al geruime tijd onderworpen aan cultivering en wetenschap, maar het archetype van de nobele wilde is tot op heden springlevend in onze geest, schreeuwend om te worden vrijgelaten. De onderdrukking van vleselijk genot en verlangens, die we kwijt zijn geraakt door het keurslijf van beschaving, wordt door Horowitz in schilderijen verbeeld.

Als een archeoloog graaft Horowitz in onze visuele geschiedenis en ontleedt de beelden in een poging het verbindende element op te sporen. Deze tentoonstelling is een verkenning van het effect van beschaving op de essentie van ons mens-zijn. Naast schilderijen zijn er gravures te zien die in opdracht zijn gemaakt voor het Musée de la Chasse et de la Nature in Parijs. Deze oefening in ‘pseudo historische’ documentatie laat een fictieve safari zien op originele gravures uit de 18e en 19e eeuw. Horowitz manipuleerde de gravures en gaf ze een nieuwe betekenis, een ‘alternatieve werkelijkheid’. Met deze interventie onderzoekt Horowitz de rol van ‘het museum als verschaffer van waarheden en feiten’.

Lees ook:Hermitage Amsterdam toont Alexander de Grote
Lees ook:Expositie ‘Dolly Bellefleur, mijn muze’ in Stopera
Lees ook:Kunsthal Rotterdam: Robert Mapplethorpe, een perfectionist
Lees ook:Expositie in Amersfoort: ‘Durf te leven – 65 jaar homo-emancipatie’
Lees ook:David Bowie in Berlijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>