Genderdiversiteit nieuw onderwerp in collectie Amsterdam

Op vrijdag 31 maart vindt de ‘Internationale Transgender Day of Visibility’ plaats. Op deze dag breidt Amsterdam Museum zijn collectie uit met voorwerpen rond het thema genderdiversiteit. De nieuwe collectiestukken zijn afkomstig uit de tentoonstellingen Transmission  en Transmission: Reprise, die het museum eerder organiseerde in 2015 en 2016. Een bedelbus – waarmee geld werd opgehaald binnen het eigen netwerk- een onderbroek met packing en een portret van fotografe Milette Raats behoren onder andere tot de objecten die door Amsterdammers uit de LGBTI-gemeenschap worden geschonken. Wethouder Simone Kukenheim en Judikje Kiers, directeur van het museum, zullen de objecten namens de stad in ontvangst nemen (bron: persbericht).
-
De ‘International Transgender Day of Visibility’, de dag van de zichtbaarheid van transgenders, is in het leven geroepen om het leven en de behaalde prestaties van transgenders te vieren. Daarnaast staat deze dag stil bij de discriminatie waarmee de leden van deze gemeenschap te maken hebben. Door het opnemen van objecten over dit thema wil het museum bijdragen aan de erkenning van het onderwerp en de diversiteit van onze samenleving laten terug komen in de collectie. In dit gedachtegoed organiseert Amsterdam Museum ook rondleidingen onder de noemer ‘New Narratives’ waar verhalen over de gedeelde geschiedenis worden herschreven met publiek en diverse gastrondleiders. Op deze manier streeft het museum ernaar om verschillende perspectieven terug te laten komen in museumpresentaties.
-
Naast het in ontvangst nemen van objecten vindt er op 31 maart een discussieprogramma plaats waar verder wordt ingegaan op de stelling ‘De meerwaarde van genderdiversiteit in collecties van musea’. Het programma start om 15.30 uur. Er worden bijdragen geleverd door onder andere: vreer verkerke, transactivist en bestuurslid Transgender Europe, Alex Bakker, historicus en Geertje Mak, bijzonder hoogleraar politieke geschiedenis van gender in Nederland. Het programma duurt tot 17.00 uur en komt tot stand in samenwerking met TransAmsterdamQueering the CollectionsT&T Amsterdam en het direct betrokken netwerk rondom Transmission. De bijeenkomst is open voor iedereen en gratis toegankelijk met aanmelding via [email protected]
-
Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad, over toen, nu en straks. Vier kernwaarden – ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap – vormen de basis van het DNA van de stad. Aan de hand van deze begrippen wordt de geschiedenis tot leven gebracht en gekoppeld aan heden en toekomst. Het museum ziet het als zijn maatschappelijke taak om het verhaal van Amsterdam toegankelijk te maken en aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren. Het Amsterdam Museum wordt structureel gesteund door de BankGiro Loterij en de Gemeente Amsterdam.
-

Lees ook:Transgendercollectie Amsterdam Museum met giften uitgebreid
Lees ook:Vier dagen videokunst over transgenders in het Amsterdam Museum
Lees ook:Amsterdam Museum neemt actief deel aan Transcreen
Lees ook:TransAmsterdam: Inclusion en TransPoetry
Lees ook:Amsterdam door een roze bril? Smartphone-tour voert door gay life van 1700-nu

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>