Carnaval van Venetië het meest sprookjesachtige ter wereld

@Erik Feenstra

Venetië kent misschien wel het meest sprookjesachtige carnaval ter wereld. In Venetië ligt bij carnaval de nadruk niet op bras- en hospartijen, maar op verkleden: vermommen, niet jezelf zijn. De knecht hangt even de baas uit, de heer kan veilig achter een masker de dienstmeid in haar billen knijpen. Mensen lopen vermomd over straat en als ze elkaar passeren, nemen ze elkaar vanachter hun masker van top tot teen op en is er een zekere spanning voelbaar, alsof ze lopen te cruisen in het donker!

Dit jaar begon het carnaval in Venetië op 11 februari en eindigt op Aswoensdag 28 februari. In 1268 werd er voor het eerst melding van gemaakt. Het dragen van maskers was oorspronkelijk een groot deel van het jaar gebruikelijk: niet alleen tijdens feesten, maar ook om anoniem over straat te lopen. Toen Venetië onder controle kwam van Lombardije en later van Napoleon, werd dat verboden. Het carnaval kwam pas in 1980 terug in Venetië en groeide in korte tijd uit tot een mega-spektakel.

In 1982 maakte ik een stedentripje naar Venetië en had geen idee dat de dag dat ik er aankwam het carnaval begon. Klokslag twaalf uur bliezen in trompetters in renaissancekostuums vanaf het Dogenpaleis een fanfare en een reusachtige duif van papier-maché aan een touw tussen de toren en het paleis spatte uiteen. Confetti dwarrelde neer over de feestgangers op het plein. Ik was flabbergasted.

Het carnaval in Venetië is niet alleen prachtig, maar heeft ook iets mysterieus. Misschien doordat die verklede figuren elkaar vanachter hun maskers bespieden. De stad zelf draagt haar geheimzinnige steentje bij: zo stond er ‘zo maar’ een houten brug op een plein, zonder duidelijke reden en een andere keer dreef er een huisje op een eilandje in het water, zonder dat je daarbij kon komen. Weer een andere keer hing een gigantisch spinnenweb boven de menigte op het San Marcoplein, zo hoog, dat je het nou juist nèt wèl met je handen kon aanraken.

Lees ook:Venetië heeft het mooiste carnaval ter wereld
Lees ook:Venetië: het mooiste carnaval
Lees ook:Carnaval bij COC Limburg
Lees ook:Rio: de moeder van het carnaval
Lees ook:Carnaval bij Café Rosé 40-plus Maastricht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>