Amsterdam Light Festival – met regenboogtintje

Donderdag 1 december opende de vijfde editie van Amsterdam Light Festival. Het festival bestaat uit de vaarroute Water Colors (t/m 22 januari) met 20 lichtkunstwerken en de wandelroute Illuminade (15 december t/m 8 januari) met 18 kunstwerken in de Weesper- en Plantagebuurt. Het festival heeft hier en daar een regenboogtintje, zoals Flower Strips, drie rijen drijvende bloemfiguren op de Herengracht tussen twee bruggen in (zie foto) en even verderop een regenboog langs de brug over de Leidsegracht, volgens de gids een verwijzing naar de Canal Parade.

De lichtkunstwerken van Water Colors zijn niet alleen vanuit een boot te bewonderen, maar ook prima wandelend of op de fiets te behappen. Festivalhart is de tuin achter de Hermitage, het is het startpunt voor de wandelingen met gids; hier zijn routekaarten en een overzicht van alle kunstwerken verkrijgbaar. Bij de Blauwbrug tegenover de Stopera staat Eye Beacon, een lichtgevend paviljoen dat dienstdoet als centraal informatiepunt. De meeste kunstwerken van Water Colors staan op en rond de Herengracht, Amstel, Nieuwe Herengracht en Oosterdok.

Ieder werk is een kunststukje op zich en iedereen zal zijn eigen favorieten hebben. Leuk is dat je bij bepaalde plekken kunstwerken verwacht die er helemaal niet staan, maar die er voorbije edities stonden en kennelijk in je geheugen gegrift zitten. Mijn favorieten dit jaar: Blueprint, een blauwdruk aan de wand van het Scheepvaartmuseum, zoals het in de 17e eeuw moet zijn ontworpen, Lightwaves boven de Herengracht bij de Amstel, geïnspireerd op zeevonken aan de kustlijn, A Window in Time aan de gevel van het Stadsarchief, met historische beelden van de stad, Flower Strips, drie rijen drijvende bloemfiguren, The Lace, een vliegend tapijt boven de gracht en WISP, ballerina-achtige figuren in de bomen langs het laatste stuk van de Herengracht bij de Brouwersgracht.

Lees ook:Christmas Canal Parade Amsterdam
Lees ook:Amsterdam Pride trekt veel minder bezoekers
Lees ook:Nieuwe Spartacus Gay Guide
Lees ook:Midzomergracht Festival 2015 in Utrecht
Lees ook:Prince verwent Nederlandse fans

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>