Pride Photo Award 2016

Vrijdag 16 september vond de opening en de prijsuitreiking plaats van de Pride Photo Award 2016 in de Oude Kerk in Amsterdam. De expositie is er tot en met 16 oktober te zien. Een foto van de Turkse oproerpolitie die voorkomt dat de Istanbul Pride Parade in juni 2016 plaatsvindt, wint deze zesde editie van Pride Photo. De foto ‘Verboden Istanbul‘ is gekozen uit meer dan 3.600 inzendingen van 398 fotografen met 70 nationaliteiten en gemaakt door de Turkse fotojournalist Akin Celiktas. Hij legde een jonge vrouw vast die op de stoep staat en uitgeblust toekijkt hoe de oproerpolitie voorbij marcheert. De Pride-optocht werd om ‘veiligheidsredenen’ verboden, maar toch kwamen er demonstranten opdagen. De politie dreef hen uiteen met rubberkogels en traangas.

Zie ook: Unseen Photo Fair & Festival Amsterdam

Margriet van der Linden, bestuursvoorzitter van Pride Photo Award vertelde in haar openingsspeech dat ze de expositie van tevoren in haar eentje alle stilte kon bekijken: ‘Ik zag diversiteit, de schoonheid ervan, maar voelde ook de angst als het niet begrepen wordt.’ De winnende foto onderschrijft dat: diversiteit versus ‘haat en brutaliteit’, aldus Van der Linden. De jonge vrouw in de winnende foto toont – net als de fotograaf – ‘grote moed om tegen alle repressie in te kiezen voor zichtbaarheid. Dit gaat over vrijheid: de vrijheid om jezelf te mogen zijn, vrijheid van samenkomst en persvrijheid. Nergens ter wereld bestaat zo’n plek die sexual diversity laat zien.’ Ze hoopt dat de expositie de wereld overgaat, want ‘we hebben een fantastisch initiatief: it celebrates life!‘ Tot slot riep ze iedereen op: ‘máák foto’s, zet ze op Facebook!’

Thema dit jaar is ‘Insiders outsiders‘. Opvallend: veel foto’s ‘zijn niet wat ze lijken’, als je het onderschrift hebt gelezen, blijkt het nogal eens om hartverscheurende momentopnames te gaan. Een aantal highlights: op de winnende foto lijkt een meisje een stoet mooie mannen gade te slaan, tot je weet wat er echt aan de hand is. Een serie van de Fransman Vianney Le Caer toont gebronsde adonissen die zich met elkaar in de zon lijken te vermaken. Maar homo-erotiek blijkt slechts een ‘te snelle’ interpretatie van mij als kijker: de beauty’s zonnen in het door oorlog verwoeste Beirut. Op één van de foto’s zit een oude man op een matje te bidden, temidden van de macho zonaanbidders. De Russin Elena Anasova toont intieme momenten van vrouwenkoppels, maar uit het onderschrift blijkt dat ze in een vrouwengevangenis in Siberië zitten opgesloten.

De Amerikaan Richard Renaldi toont mannen in ‘Manhattan Sunday‘, zaterdagnacht rond 05.00 uur, wanneer de nacht verdwijnt en het daglicht verschijnt. Stoere binken, een beetje verlopen na een avondje stappen, in verlaten straten van New York: the city that never sleeps, maar de foto’s tonen heel wat anders! Hartverscheurend is de serie ‘Ekifire’ van de Fransman Frederic Noy: feestende LHBT’s in Afrika. Het onderschrift meldt dat het Oegandese homo’s en lesbo’s zijn, die hun leven niet zeker zijn: de president van het land heeft ze afgeschreven als ‘Ekifire’, in het lokale dialect betekent dat ‘halfdoden’. Pride Photo Awards toont géén foto’s van blote billen op gay prides, maar statements, met een bruut uiteengeslagen pride als winnende foto. Een aanrader, het bekijken waard!

Lees ook:Prijsuitreiking en opening Pride Photo Award 2015
Lees ook:World Press Photo: categorie Sport kiest met foto gay-rugbyspelers voor liefde
Lees ook:Pride Photo Award 2015: publiek kiest voor politieke statements
Lees ook:Italiaanse fotograaf Marika Puicher wint Pride Photo Award 2015
Lees ook:Winnaar Publieksprijs Pride Photo Award 2016

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>