UvA tijdens Europride: expositie ‘Gay achter de coulissen’

Tijdens Europride presenteert de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) tot en met 19 augustus een minitentoonstelling met uniek materiaal van Wim Sonneveld, Albert Mol en Lily Green: ‘Gay achter de coulissen‘. De brieven, foto’s en recensies roepen een beeld op van de mens achter deze theatergrootheden en laten zien hoe moeilijk het voor ze was om open uit de kast te komen.

Lily Green (1885-1977) was danseres en choreografe, de eerste dansers die door de vaderlandse pers serieus werd genomen. Ze leefde openlijk samen met haar danscollega Margaret Walker. Wim Sonneveld (1917-1974) was een van ‘de grote drie’ cabaretiers van na de oorlog (samen met Wim Kan en Toon Hermans). Hij leefde openlijk homoseksueel, maar hield zijn privéleven afgeschermd voor het grote publiek. Albert Mol (1917-2004) was een van de eerste homoseksuele artiesten die openlijk voor zijn geaardheid uitkwam. Hij kreeg les van Lili Green en werkte een aantal jaren samen met Wim Sonneveld. Ook zijn er drie plattegronden van Amsterdam te zien waarop het homo-uitgaansleven voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in kaart is gebracht.

Lees ook:Dochter Johhny Depp uit de kast
Lees ook:Albert Mol krijgt twee standbeelden
Lees ook:Dorp wil geen standbeeld Albert Mol
Lees ook:Frankrijk herdenkt homoseksuele agent
Lees ook:DeLaMar Theater krijgt Wim Sonneveldzaal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>