ID: gender(dot)net – LGBTQ programma op Filmfestival Rotterdam IFFR

@Erik Feenstra

Woensdag 27 januari begon het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR). Films met LGBTQ items zijn ondergebracht in ID: gender(dot)net. ‘Voor de T in LGBTQ was 2015 het grote doorbraakjaar met een golf aan transgenderverhalen, -series, -films en -modellen’, schrijft Mounir Samuel onder de kop ‘Trans is het nieuwe gay‘ op de site van IFFR. ‘De gender-hype heeft van de term een vergaarbak gemaakt.’

‘We hebben het graag over transgenders maar hebben weinig op met gender queers die zich zowel man of vrouw voelen of geen van beiden’, aldus Samuel. ‘De wereld bestaat uit polen: rijk-arm, hoog-laag opgeleid, man-vrouw, blank-zwart. Alles wat daartussen zit of van de norm afwijkt vormt een rechtstreekse aanval op de bevestigde orde (…) Biseksualiteit wordt vaak afgedaan als ‘van twee walletjes eten’ en mannen die zich graag af en toe als vrouw verkleden, maar zich niet ‘laten ombouwen’, dat kan natuurlijk niet,’ vervolgt Samuel, onlangs nog te zien in ‘24 uur met … van de VPRO. ‘Hoe ingewikkeld het is om alle lagen en facetten van de gender issue aan te boren, zie je ook terug in het brede scala aan films op IFFR.’

Het IFFR reikt een scala aan prijzen uit in uiteenlopende categorieën, waaronder de Tiger Awards. Ik opper het al jaren: waar blijft de Roze Tijger? Grote filmfestivals in andere metropolen hebben een roze variant van hun filmprijzen, zoals de Teddy Award in Berlijn (waar de filmprijs de beer is) en de Roze Palm in Cannes (waar de filmprijs de palm is). Ook het Nederlands Film Festival in Utrecht kent een bescheiden roze prijsje: het Roze Kalf, al is dateen initiatief van Gay-café Kalff en niet van het festival zelf. Waar blijft Rotterdam?

Lees ook:Geen roze aandeel op Filmfestival Rotterdam?
Lees ook:Roze films op IFFR
Lees ook:Roze aandeel Rotterdam Film Festival nihil
Lees ook:De jaarlijkse roze filmprijzen op de Berlinale
Lees ook:Queer Palm op Cannes Filmfestival voor lesbische liefdesfilm VS

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>