Ludiek protest Marlene Dumas tegen antihomowet Poetin

Marlene Dumas neemt deel aan de biënnale Manifesta, die eind juni in Sint-Petersburg plaatsvindt. In haar bekende stijl maakte een serie waterverfportretten van homoseksuele mannen die een grote rol hebben gespeeld in de kunst en/of wetenschap. Daarmee protesteert de wereldberoemde schilderes op ludieke wijze tegen het anti-homobeleid van de Russische president Poetin.

Dumas wilde meer doen dan de tentoonstelling boycotten, zoals een aantal homo-activisten aanraden. Ze vertelde dat ze ‘liever werk wil maken dat prikkelt en irritatie zal opwekken van homofoben’, mar vooral zaken die in Rusland nog nooit te zien waren. Zo schilderde ze de Russische balletdanser Rudolf Nureyev (1938-1993) en de Russische pianist Youri Egorov (1954-1988). Beide Russen ontvluchtten hun vaderland en beiden sierven aan de gevolgen van aids. Verder schilderde Dumas de schrijvers James Baldwin (1924-1987) en Tennessee Williams (1911-1983) en de wiskundige Alan Turing (1912-1954). De Manifesta is een tweejaarlijkse Europese biënnale voor hedendaagse beeldende kunst, dat telkers ergens anders in Europa plaatsvindt. De tiende editie is in Sint-Petersburg. De eerste keer was in 1996 in Rotterdam.

Lees ook:Even niet naar Sint Petersburg
Lees ook:Friedrichstadt Palast Berlijn boycot homofoob Rusland
Lees ook:Rusland verwijderd Steve Jobs-monument omdat Tim Cook homo is
Lees ook:Venetië breekt met Sint Petersburg vanwege antihomo-wet
Lees ook:In Rusland weggehaalde Steve Jobs-monument staat te koop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>