Andy Warhol in Teylers Museum Haarlem

Tot en met 1 september is biedt het Teylers Museum in Haarlem een bijzondere tentoonstelling: Andy Warhol. Onbekende vroege tekeningen. De expositie biedt een sensationele kijk op de kunstenaar voordat hij de Prince of Pop Art werd. In het Prentenkabinet zijn ruim vijftig tekeningen te zien van één van de belangrijkste kunstenaars uit de vorige eeuw, Andy Warhol (1928-1987). Ook in deze vroege tekeningen is de invloed van zijn seksuele geaardheid al zichtbaar, zowel in de tekeningen van mannelijk naakt als bij tekeningen van kinderen die voelden dat ze ‘anders’ waren.

 

De ontdekte werken stammen uit de jaren ’50, toen Warhol nog aan het begin van zijn carrière stond. In totaal zijn er ruim 300 tekeningen min of meer bij toeval ontdekt. In 1990 werden ze geregistreerd voor de Warhol-Foundation in New York, maar opgeborgen als archiefmateriaal. De Duitse galeriehouder Daniel Bau trof ze in 2011 onaangeraakt aan en besefte het belang ervan. De tentoonstelling was in een uitgebreidere versie te zien in het Louisiana Museum bij Kopenhagen en zal nog doorreizen naar de Graphische Sammling in München. Het Teylers Museum aan het Spaarne is dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur, zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Lees ook:Andy Warhol in Stedelijk Museum
Lees ook:Verzameling vintage films Warhol te zien op KunstRAI Amsterdam
Lees ook:Basquiat & Warhol – voorstelling over vriendschap
Lees ook:Foto’s Iranese homo’s van Hera in Gouda
Lees ook:Transgender-actrice Holly Woodlawn overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>