Dolly Bellefleur, mijn muze

Op vrijdag 6 juli 2012 opent dichter, beeldend kunstenaar en boekenmaker George Moormann in Mark Keppel Lijstenmakerij & Galerie in Haarlem om 19.00 uur de expositie Dolly Bellefleur, mijn muze. Zoals de titel al aangeeft, liet de Haarlemse kunstenares Jacinta Heijmans zich voor deze kleurrijke tentoonstelling inspireren door de Haarlemse Stedenmaagd Dolly Bellefleur, die op 1 juli een eenmalige voorstelling geeft van La Cage au Dol in de Philharmonie.

Heijmans is de dochter van de bekende materieschilder Eduard Heijmans (1912-1972). Hoewel ze het schilderen met de paplepel kreeg ingegoten – in haar ouderlijk huis kwamen vaak collega’s van haar vader over de vloer (onder wie beroemde kunstenaars als Zadkine en Anton Heijboer) – begon autodidact Jacinta Heijmans haar carrière pas op latere leeftijd. Inmiddels heeft haar werk internationale bekendheid verworven. Kenmerkend voor haar schilderijen en tekeningen zijn felgekleurde surrealistische droom- en fantasiefiguren. Hun organische, woekerende vormen symboliseren vruchtbaarheid, geboorte, groei, schepping en verbondenheid. Tel daarbij op grote onbevangenheid, kinderlijke dramatiek en vrolijk aandoende ironie en je begrijpt direct waarom zij in 2004 als een blok viel voor geestverwant Dolly Bellefleur. De expositie is te zien tot en met 5 augustus.

Lees ook:Expositie ‘Dolly Bellefleur, mijn muze’ in Stopera
Lees ook:Expositie Twintig Jaar Dolly Bellefleur
Lees ook:Dolly Bellefleur lanceert eigen strip
Lees ook:Dolly Bellefleur nieuwe nachtburgemeester Haarlem
Lees ook:Dolly Bellefleur voorgedragen tot nachtburgemeester Haarlem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>