ARTE brengt hommage aan Fassbinder

Voor wie de ARTE via de kabel kan ontvangen: dertig jaar na zijn dood op 10 juni 1982 brengt de Frans-Duitse tv-zender een hommage aan Fassbinder, met de hele maand juni films en documentaires van de Duitse filmregisseur Rainer Werner Fassbinder (1945-1982), tijdens zijn leven het enfant terrible van de Duitse filmindustrie. Films bij ARTE worden in het Nederlands ondertiteld; helaas biedt een stad als Amsterdam deze tv-parel niet op de kabel. Fassbinder werd bekend om zijn films waarin hij een kritisch beeld schetste van het na-oorlogse Duitsland, vaak op eigenzinnige manier gefilmd en met controversiële verhaallijnen.

Fassbinder liet een indrukwekkend oeuvre na. In 14 jaar tijd maakte hij maar liefst 42 speelfilms, een tv-serie van 38 delen en 4 korte films en schreef 26 toneelstukken. Een greep: Bittere Tränen der Petra von Kant (1972, over een lesbische relatie), Angst essen Seele auf (1974, over een relatie tussen een oude Duitse dame en een mooie jonge Turk), Faustrecht der Freiheit (1974, over op geld beluste homo’s) en Querelle (1982, naar de roman van Jean Genet: ‘Querelle uit Best’). Met Hanna Schygulla maakte hij meerdere films, zoals ‘Lili Marleen’ (1981) en ‘Die Ehe von Maria Braun’ (1979). Voor de meeste films tekende Fassbinder zelf voor scenario, productie, montage, decor- en kostuumontwerpen en vaak speelde hij er zelf in mee. Hoe hard en gedisciplineerde hij werkte, stond in schril contrast met zijn privéleven, verslaafd aan drank en drugs, controversiële ruziezoeker met gewaagde uitspraken. Ook zijn vroegtijdige dood is omstreden: niemand weet of hij door zelfmoord, een ongeluk of moord om het leven kwam. In 1982 overleed hij op 37-jarige leeftijd aan een overdosis cocaïne, drank en slaappillen.

 

Lees ook:Amanda Lear doet Lale Anderson’s Lili Marleen
Lees ook:Karlheiz Bohm, Sissi-keizer en Fassbinder coryfee, is overleden
Lees ook:Homowereld reikt Teddy Awards uit tijdens Berlinale
Lees ook:Teddy Awards – roze prijzen van de Berlinale
Lees ook:Franse pornoregisseur Cadinot overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>