Erwin Olaf’s keuzes in Zomergasten

Zondag 29 augustus 2010 is fotograaf Erwin Olaf (1959) de laatste gast in VPRO’s Zomergasten, ‘het avondvullende interviewprogramma waarin bekende Nederlanders in de gelegenheid worden gesteld om hun favoriete televisieavond samen te stellen’. Zomergasten van Erwin Olaf zal gaan over de schoonheid van de afwijking, aan de hand van fragmenten uit ‘Freaks’. In deze film uit 1932 neemt een groep outcasts in het circus wraak op de ‘gewone’ mensen. Maar de avond van Olaf gaat ook over de zoektocht naar perfectie.

 

Zo laat hij een  fragment zien over glamourfotograaf Helmut Newton, bekend om zijn werk vol dominante supervrouwen op naaldhakken. Verder komt de esthetiek van ‘A Clockwork Orange’ van Stanley Kubrick ter sprake, de aantrekkingskracht voor David Bowie en ook homo-emancipatie is een belangrijk thema. Ontwerper Benno Premsela als voorvechter van de homo-emancipatie en Albert Mol, die als eerste in een televisie-interview openlijk toegaf homoseksueel te zijn. Als keuzefilm heeft Olaf gekozen voor Amarcord (1973) van Frederico Fellini, een terugblik op zijn jeugd in Rimini in de fascistische jaren ‘3 0 van de vorige eeuw. Zondag 29 augustus, Nederland 2, vanaf 20.15 uur.

Lees ook:Erwin Olaf zondag in Zomergasten
Lees ook:Erwin Olaf kiekt Máxima
Lees ook:Erwin Olaf’s Black Tea Party – filmpje
Lees ook:Erwin Olaf ontwerpt nieuwe munt met Willem-Alexander
Lees ook:Erwin Olaf fotografeert Leidens Ontzet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>