Roze Jaar Amersfoort van start

Zaterdag 9 januari 2010 werd het roze jaar geopend in stadscafé ‘de Observant’ in Amersfoort. Dat meldt het lokale blad De Stad Amersfoort. Wethouder Sebastiaan van ’t Erve leidde het jaar in. De gemeente heeft zich door een koploperovereenkomst met minister Plasterk verplicht te werken aan een beter klimaat voor roze inwoners. Voorzitter Anya Wiersma van Stichting Keiroze lanceerde een speciale website. Hoogtepunt van het roze jaar wordt de roze week van 19 tot en met 26 juni met roze zaterdag als afsluiting.

Op ‘t Hof wordt al tien jaar een lokale Gay Pride gehouden, maar het is de tweede keer dat roze zaterdag in de Keistad plaatsvindt. De eerste keer was in 1982: een zwarte dag, want omstanders sloegen erop los. Als gevolg daarvan zag Tijgertje het levenslicht: weerbaarheidtrainingen voor homo’s en lesbo’s. Dat groeide uit tot een grote roze sportclub met allerlei takken van sport. De komende maanden wordt hard gewerkt aan de invulling van de roze week. Op het programma staat onder meer het NK GaySwim in het Sportfondsenbad. Tijdens de Gay Games in 1998 was dit zwembad gastheer van het onderdeel zwemmen. In Theater Lieve de Vrouw komt een roze filmfestival.

Verder staan een jongerendebat, een schrijversdebat, exposities en een spinmarathon ‘op de rol’. Roze zaterdag kent een aantal vaste elementen, zoals een roze kerkviering, een informatiemarkt en een slotfeest. Volgens Wiersma (sinds 16 januari LesbICOONingin 2010) staat op alle pleinen wat te gebeuren: elk plein krijgt een eigen karakter. Ze ‘heeft er zin in’, hoopt op medewerking van de winkeliers in de binnenstad en rekent op zo’n 50.000 bezoekers; een van hen is minister Plasterk. Tegen Stad Amersfoort zei de voorzitter: ‘We vinden het belangrijk dat homo’s zichtbaar zijn. Op zo’n dag mag dat. En zolang de heteronorm dominant is, valt er nog een wereld te winnen.’

Lees ook:Keiroze Amersfoort verliest boegbeeld
Lees ook:Amersfoort wil Roze Zaterdag 2010
Lees ook:Anya Wiersma van Keiroze ontvangt award
Lees ook:Roze Zaterdag 2010 in Amersfoort
Lees ook:Amersfoort stelt Roze Zaterdag 2010 veilig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>